Mainos

Asiantuntija varoittaa vakavista vaikutuksista: Nämä kengät voivat vahingoittaa lasten jalkoja

Millaisissa kengissä lapsesi kulkee? Kenkävalintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä epäsopivat kengät voivat aiheuttaa pitkäaikaisiakin ongelmia.

Ballerinat, korkokengät ja varvassandaalit ovat kesän suosituimmat jalkineet niin aikuisten kuin lastenkin keskuudessa. Vaikka nämä jalkineet sopivat niin arkeen kuin juhlaan, niiden käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota.

Korkokenkiä ei tulisi vetää jalkaan liian nuorena, sillä korkokengissä paine kohdistuu jalkapohjaan epätasaisesti, mikä voi aiheuttaa ongelmia niin jalkapohjaan kuin pohjelihaksiinkin. 

Balleriinat ja varvassandaalit ovat puolestaan liian taipuisat ja matalat, eivätkä tarjoa lainkaan iskuvaimennusta. Tämä voi aiheuttaa ongelmia jalkateriin ja kantapäihin etenkin kovalla alustalla käveltäessä.

Taustalla muoti ja tietämättömyys 

Tuoreessa Brightonin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että jopa joka neljäs englantilaislapsi kärsii jalkineiden aiheuttamista jalkaongelmista. Tutkija Stewart Morrison on sitä mieltä, että mitä nuorempi lapsi on, sitä alttiimpi hän on kenkien aiheuttamille jalkaongelmille.

– Lasten jalat kasvavat ja ovat paljon alttiimpia ongelmille kuin aikuisten jalat, Morrison kertoo.

– Väärän kokoisten tai väärän mallisten kenkien käyttäminen voi lyhyellä aikavälillä aiheuttaa rakkuloita, hankausta, mustelmia ja tunnottomuutta, mutta pitkällä aikavälillä se voi vaikuttaa jalan kehitykseen ja aiheuttaa tulevaisuudessa muskuloskeletaalista kipua.

Moni saattaa nyt ihmetellä, miksi niin monet vanhemmat valitsevat apselleen epäsopivat jalkineet. Tutkimuksen mukaan yksi syy tähän löytyy muodin aiheuttamista paineista. Yli kaksikymmentä prosenttia tutkimukseen osallistuneista vanhemmista kertoi tuntevansa painetta pukea lapsensa vallitsevan muodin mukaisesti. 

– Lapset eivät useinkaan kerro, jos heidän kenkänsä ovat liian tiukat tai aiheuttavat kipua. Tämän vuoksi onkin erityisen tärkeää kasvattaa tietoisuutta lasten jalkojen terveyttä kohtaan ja kannustaa vanhempia tarkistamaan lapsensa jalat säännöllisesti.

Asiantuntijan mukaan kengän tulisi tarjota tarpeeksi tukea, eikä se saisi taipua liikaa. Tennarit ja balleriinat ovat hyviä esimerkkejä kengistä, jotka ovat liian taipuisia. Kengän materiaaliksi kannattaa valita joustava, pehmeä ja kulutusta kestävä nahka.

Lähde: GoodtoKnow

Näppärä vinkki pelastaa kesken kenkäkriisin. 


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.