Asiantuntija väittää: Mikroaaltouunin käyttö on terveysriski

Asiantuntijan mukaan mikroaaltouuni voi aiheuttaa terveyshaittoja, joilta tulisi suojautua parhaalla mahdollisella tavalla. 

Mikroaaltouuni on helppokäyttöinen ja energiatehokas laite, joka voi kuitenkin aiheuttaa terveysriskejä. Säteilyasiantuntija Madga Havasin mukaan ihmisten tulisi ymmärtää, että lähes jokainen mikroaaltouuni päästä ulos säteilyä, vaikka sen ei olisi tarkoitus. Trentin yliopistossa professorina työskentelevä Havas kertoo testanneensa tuhansia mikroaaltouuneja eri merkeiltä, ja jokainen niistä on vuotanut säteilyä.

Mikroaaltouunin turvallisuuden testaus jakaa mielipiteitä

Havasin mukaan jokainen meistä voi testata oman mikronsa turvallisuuden hetkessä puhelimen avulla. Aloita varmistamalla, että puhelimesi lentokonetila on pois päältä, aseta matkapuhelimesi mikroon ja sulje luukku, mutta älä missään nimessä käynnistä laitetta.

Soita tämän jälkeen mikrossa olevaan puhelimeen. Jos kuulet puhelimen soivan, se tarkoittaa Havasin mukaan sitä, että mikroaallot pääsevät kulkemaan metalliverkkojen läpi. Mikroaaltouunisi ei siis ole täysin turvallinen, vaan päästää ulos säteilyä.  

Osa asiantuntijoista on kuitenkin sitä mieltä, ettei tähän vinkkiin kannata luottaa, sillä puhelimen säteily on erilaista kuin mikroaaltouunin tuottama sähkömagneettinen säteily. 

Lämmityksen aluksi tulisi poistua toiseen huoneeseen 

Havasin mukaan ihmisten tulisi suojautua parhaansa mukaan laitteen mahdollisilta vaaroilta. Havasin mukaan ihmisten ei tulisi katsella mikrossa pyörivää ruokaa, vaan poistua kauemmaksi. Turvallisuuden vuoksi hän kehottaa ihmisiä poistumaan keittiöstä toiseen huoneeseen lämmityksen ajaksi, eikä suosittele päästämään lapsia lähelle mikroaaltouunia.

– Mikron edessä seisominen ja ruoan katseleminen voi aiheuttaa kaihia. Jos teet sen uudestaan ja uudestaan, se voi vahingoittaa silmiä.

Sveitsiläisen tutkimuksen mukaan mikroaterioiden syöminen nostaa lisäksi verenpainetta ja kolesterolia. Pienten tutkimusten mukaan nämä laitteet voivat aiheuttaa myös sydämen rytmihäiriöitä.

Suomen Säteilyturvakeskuksen mukaan mikroaaltouunit ovat puolestaan täysin turvallisia, eikä Suomessa mikroaaltouunien käyttäjille ei ole aiheutunut mikroaalloista johtuvia terveyshaittoja.

Video: Kokeile mikroruoan sijaan herkullista uunilohta.

1:30

Lähde: DailyMail , STUK

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja