Asiantuntija vahvistaa: Suositulla kaktuksella on suojamekanismi, jolla se voi "ampua" piikkejään – näin suojelet lapsia ja lemmikkejä kasvin kivuliaalta hyökkäykseltä!

1:02
Tällaiset vammat kaktusta siirtänyt Sari sai kasvin piikkisateesta, Katso video!

Monissa suomalaiskodeissa on kaunis ja hieno kaktus, joka voi kuitenkin olla vaarallinen väärin käsiteltynä.

MTV Uutiset kertoi aiemmin tänään, että huonekasvikaktus "ampui" kymmeniä karvamaisia hyvin pieniä piikkejä Sari Sillanmäki-Kuokkasen silmiin, kun hän oli siirtämässä hyllyn päällä olevaa opuntiakaktusta.

Nainen joutui sairaalaan ja lääkäri poisti piikkejä silmistä useita kertoja.

Kasvin suojausmekanismi

Suomen kukkakauppiasliiiton puheenjohtaja Taina Hinskala kertoo MTV Uutisille, että opuntiakatkuslajikkeella on suojausmekanismi, jossa se voi "ampua" ohi kulkevaa tai katkusta koskettavaa ihmistä.

– Tuntuu, että se ikään kuin heittää pieniä piikkejä, mutta siihen vaaditaan pientä ilmavirtaa tai kosketusta. Ei se suinkaan metrien päähän piikkejä lähetä, Hinskala toteaa.

"Kaktuksia on hyvä käyttää turvallisessa ympäristössä"

Kukkakauppiasliiiton Hinskala kertoo, että kaktukset ovat suosittuja Suomessa.

Kaktus on nyt trendi ja on olemassa kukkakauppoja, jotka ovat keskittyneet pelkästään niiden myyntiin.

– Kaktuksia ei kannata pelätä, mutta niitä on hyvä käyttää turvallisessa ympäristössä. Jos olosuhteet ovat hyvät ja alusta vakaa, ei mitään vaaraa ole.

Kaktus olisi Hinskalan mukaan hyvä sijoittaa rauhalliselle ja vakaalle paikalle, jonka ohi ei kuljeta. Kaktus pitäisi myös pitää lasten ja lemmikkien ulottumattomissa.

Kaktus on "vähän viheliäinen"

Itsekin kukkakauppaa pitävä Hinskala on joskus joutunut kaktuksen ampumaksi.

– Jos on liian lähellä kaktusta, on ilmavirtaa tai on kosketuksissa siihen, se saattaa laukaista mekanismin ja heittää piikkejä. Siinä se on vähän viheliäinen, että on monenkokoista piikkiä.

Kukkakauppias kuitenkin muistuttaa, ettei kaktusta kannata jättää ostamatta, jos sitä käsittelee asiallisesti.

– Mutta ehkä siinä vaiheessa kannattaa miettiä kahdesti, jos aikoo viedä lahjaksi kaktuksen jollekin. Olisiko järkevämpää viedä joku pehmeälehtisempi kasvi?

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja