Asiantuntija: Tieto vedenalaisesta havainnosta selkeä kannanotto

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola pitää Suomen käsittelytapaa ja tiedottamista vedenalaisesta alueloukkauksesta selkeänä ja viestinä asioiden toimivuudesta. 

- Kyllä se oli selkeä kannanotto siitä, että olemme johdonmukaisia ja toimimme tiettyjen sääntöjen mukaan. Ehkä siinä on myös tärkeää se, että tämän kaltaisella selkeydellä ja oman toimintakyvyn osoittamisella voidaan ehkä ennaltaehkäistä sitä, että tällaiset eivät lisääntyisi ja tästä tulisi eskaloituva prosessi Itämerellä, Aaltola sanoo.

Ajoituksen puolesta tapahtuvat sopisivat hyvin Itämeren aktivoituneeseen liikenteeseen ja kiristyneeseen tilannekuvaan.

- Muuttunut geopoliittinen tilanne, jonka takana on siis Venäjän uusi geo-strategia; alueellinen laajentuminen Krimillä, sapelin kalistelu siellä ja täällä, niin tietenkin toivoa sopisi että tämä ei lisääntyisi, mutta kyllä ajan tuulet Suomen lähialueellakin puhaltaa siihen suuntaan, että tämän kaltaisia asioita voi tulevaisuudessa toistua.

Tarkoituksena hämmentää

Mikäli loukkaus paljastuisi tahalliseksi teoksi, voisi sen tarkoituksena olla epävarmuuden ja hämmennyksen luominen.

- Jos nyt jossitellaan ja jos Venäjä olisi tämän tapahtuman takana, ja jos se olisi tahallinen tapahtuma, niin tottakai siinä voidaan hämmentää ja tietenkin se tuottaa tietynlaista pelkoa väestön keskuudessa. Siinä voidaan antaa varoitus siitä, mitä tuleman pitää, jos asiat menevät silla lailla kun niiden Venäjä haluaa tai soisi menevän.

Aaltolan mukaan Venäjältä kuuluneet kommentit esimerkiksi puolustusministeri Haglundista kertovat dis-informaation käytöstä, jolla pyritään suuntaamaan debattia Suomessa sisäänpäin.

- Tässä on puolin ja toisin varmasti opittu miten tämä kommunikaatio toimii. Luulen, että Suomessakin tämä ymmärrys siitä, mitkä ovat Venäjän informaatiosodankäynnin tavoitteet, niin on selkeästi lisääntynyt ja niihin osataan reagoida.

Lue myös:

    Uusimmat