Mainos

Ruotsissa uusi epäily vieraan vallan sukellusveneestä

Ruotsin merivoimat havaitsi kesken harjoitusten vieraan sukellusveneen periskoopin vuonna 2015, kertoo Dagens Nyheter. Väitetty havainto tehtiin puolisen vuotta syksyn 2014 sukellusvenejahdin jälkeen.

Dagens Nyheterin tietojen mukaan Ruotsin saaristossa on tehty uusi sukellusvenehavainto vuonna 2015. Lehden puolustusasioista perillä olevan lähteen mukaan Ruotsin puolustusvoimat epäilee kyseessä olevan vieraan valtion tunkeutuja. Asiasta on raportoitu myös maan puolustusministerille.

Merisotaharjoituksessa paikalla olleiden silminnäkijöiden mukaan vieraan sukellusveneen periskooppi liikkui pinnan päällä muutamien sekuntien ajan ennen katoamistaan pinnan alle.

Alusta luultiin ensin ruotsalaiseksi sukellusveneeksi, sillä se liikkui merivoimien harjoitusalueella. Asian tarkemmassa tutkinnassa kuitenkin selvisi, että yksikään Ruotsin aluksista ei liikkunut tuohon aikaan sillä alueella, missä periskooppi oli havaittu.

Dagens Nyheterin mukaan kyseessä oli ”todennäköinen” havainto, joka on kuusiportaisessa havaintoluokituksessa toiseksi korkein luokitus. Tieto uudesta sukellusvenehavainnosta ei ole aikaisemmin ollut esillä julkisuudessa.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ei suostunut kommentoimaan väitettyä tarkemmin havaintoa DN:lle. Hänen mukaansa Itämeren turvallisuustilanne on kuitenkin muuttunut.

– Havaintoa ei voi jättää huomiotta, mistä syystä Ruotsin puolustusvoimat tehostaa ja kehittää toimintaansa sukellusveneiden etsimiseksi, Hultqvist kommentoi lehdelle.

Ruotsissa järjstettiin suuri etsintäoperaatio syksyllä 2014 Tukholman saaristossa havaitun vieraan sukellusveneen löytämiseksi. Aluksesta ei kuitenkaan tehty uusia havaintoja, jolloin Ruotsin puolustusministeriö oletti aluksen poistuneen Ruotsin aluevesiltä ja etsintä lopetettiin.

Uudesta havainnosta kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Ruotsississa etsittiin sukellusvenettä edellisen kerran syksyn 2014 suuroperaatiossa. Katso video:

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja