Ruotsin puolustusvoimat: Syksyn 2014 sukellusvenejahti oli aiheellinen

Ruotsin puolustusvoimat pitää kiinni kannastaan, jonka mukaan Ruotsin aluevesillä olisi ollut toissa syksynä vieraan vallan vedenalaista toimintaa. 

Ruotsin puolustusvoimat arvioi tuoreessa tiedotteessaan, että aiempi analyysi vedenalaisesta toiminnasta pitää paikkaansa, eikä asiaa kommentoida enempää. 

Tiedote julkaistiin sen jälkeen, kun Ruotsin radio oli uutisoinut lauantaina, että keskeisenä todisteena pidetty äänihavainto olikin peräisin ruotsalaisesta lähteestä. 

Lauantaisesta Ruotsin radion siteerauksesta saattoi saada kuvan, että etsinnät olisivat perustuneet keskeisesti vain äänihavaintoon. 

Puolustusvoimat kertoi jo syyskuussa 2015, että analyysin perusteella yksi keskeinen todiste ei pitänyt paikkaansa. Se ei kuitenkaan muuttanut Ruotsin kokonaisarviota vedenalaisesta toiminnasta. 

Tuolloin ei kerrottu, että vääräksi osoittautuneessa todisteessa oli kyse äänihavainnosta. 

Viikon etsinnät eivät löytäneet venettä

Tukholman saaristossa etsittiin syksyllä 2014 sukellusvenettä, koska Ruotsin puolustusvoimat piti tietojensa perusteella todennäköisenä, että alueella oli meneillään vieraan vallan vedenalaista toimintaa. 

Mahdollisesta sukellusveneestä saatiin myös näköhavaintoja. Jahti alkoi 17. lokakuuta ja kesti kaikkiaan noin viikon. Armeija sai operaation aikana yli 250 yhteydenottoa yleisöltä. 

Sukellusvenejahti jatkui myöhemmin, kun entinen merivoimien upseeri luuli kuvanneensa sukellusveneen erään saaren lähettyvillä lokakuun viimeisenä päivänä. 

Havainto osoittautui tutkimuksissa kuitenkin tavalliseksi alukseksi.  
Vuoden 2014 lopulla Ruotsin puolustusvoimain komentaja sanoi olevan täysin varmaa, että Ruotsin aluevesillä oli pienehkö sukellusvene lokakuussa. 

Viimeisin sukellusvenekohu sattui tämän vuoden huhtikuussa, kun Ruotsin laivaston harjoitus keskeytyi epäilyyn tuntemattomasta vedenalaisesta toiminnasta. 

Sukellusvenettä etsittiin Ruotsin saaristossa syksyllä 2014:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja