Mainos

Asiantuntija: Tästä syystä ääripäät jyräsivät EU-vaaleissa

Valtiotieteen tohtori Katri Vallaste sanoo talouskriisin kypsyttäneen EU-kansalaiset äänestämään mitä tahansa muuta kuin perinteisiä EU-puolueita. 

Muun muassa Ranskassa ja Britanniassa EU-kriittiset puolueet saivat murskavoiton.

Sekä äärioikealle että vasemmistoon sijoittuvat protestipuolueet saivat paljon ääniä monissa maissa.  Monet puolueista haluaisivat muun muassa kiristää maahanmuuttosäädöksiä.

– Äänestäjät toivovat erilaista Euroopan unionia. Tottumuksen ja kotikasvatuksen johdosta jotkut äänestävät oikeisto-, toiset vasemmistopuolueita, kunhan ääni ei mene vanhoille isoille puolueille, jotka nähdään syypäinä EU:n taloudellisiin vaikeuksiin, sanoo Vallaste.

Vallaste pitää yllättävimpänä sitä, että nimenomaan Ranskassa äärioikeistolainen kansallinen rintama sai äänivyöryn. 

– Näissä vaaleissa nähtiin että Ranskan euroskeptisyydestä on tiedetty verrattain vähän. Euroopassa on tuudittauduttu uskomaan, että perustajajäsenmaat olisivat ikään kuin määritelmän mukaisesti EU-myönteisiä.

Britannia perinteisesti euroskeptinen

Britannian EU-vastaisen UKIP-puolueen menestys ei Vallastea yllätä.

– Britanniaa pidetään usein euroskeptisyyden synnyinmaana, ja käsitekin on sieltä peräisin. UKIP:ia pidetään monesti "yhden asian puolueena" ja siksi se ei ole pärjännyt kotimaisissa vaaleissa, vaan menestyy nimenomaan eurovaaleissa, sanoo Vallaste.

Hän ei usko UKIP:in menestyksen johtavan Britannian rajuun etääntymiseen EU:sta.

– En näe suoraa yhteyttä eurovaalituloksen ja maan sisällä tehtävien päätösten välillä. UKIP:in mepit tulevat työskentelemään Brysselissä, eikä heillä ole suoraa vaikutusvaltaa kotimaansa poliittisiin päätöksiin.

Myös Tanskassa maahanmuuttovastainen kansanpuolue voitti vaalit.

– Tanskan äänestäjät ovat perinteisesti olleet EU-kriittisiä, ja näissä vaaleissa tämä vain korostui talouskriisiin johdosta.

Tuleeko EU:sta kiinnostava?

Valtiotieteen tohtori Katri Vallaste uskoo ääripäiden menestyksen lisäävän myös kiinnostusta EU-asioita kohtaan.

– Luulisin, että äärioikeistolaisten puolueiden menestys johtaa aiempaa vilkkaampaan poliittiseen debattiin EU-tasolla. Sitä kautta EU-asioista kuullaan - ja ehkä myös kiinnostutaan - enemmän myös jäsenmaissa.
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.