Mainos

Asiantuntija Supon lausunnosta: Venäläisten tonttikaupoissa ei mitään uutta

10:53

Eilen uutisissa käsitellyissä venäläisten Suomessa tekemissä tonttikaupoissa ei ole mitään uutta, toteaa Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro tänään Huomenta Suomessa.

Vaikka vieras valta saattaakin varautua kriiseihin monilla tavoilla, ei Kangaspuro tekisi uutisoidusta Supon lausunnosta liian suoraviivaisia johtopäätöksiä. Hänen näkemyksensä mukaan media on oikonut mutkia Supon lausunnosta.

– Supo on tehnyt sitä työtä mitä sen pitääkin, eli yhden uhkaskenaarion, hän kuvailee lausunnon merkitystä.

Suomen tilanne eroaa Krimistä

Supon kirjoittaman lausunnon mukaan sotilaskohteiden lähellä olevia tontteja on epäilty voitavan käyttää tiedusteluun, minkä lisäksi niitä voitaisiin kriisitilanteissa käyttää esimerkiksi liikenneväylien sulkemiseen tai tunnuksettomien joukkojen majoittamiseen.

Vaikka skenaarion esimerkeistä tulevat mieleen esimerkiksi Krimin tapahtumat, huomauttaa Kangaspuro Krimin eroavan tässä suhteessa mistä tahansa paikasta Suomessa.

– Krimillä valtaosa väestöstä on venäjänkielistä, siellä oli isot venäjänmieliset varuskunnat ja Venäjän varuskunta.

Suomessa venäjänkieliset joukot aseiden kanssa varmasti huomattaisiin paikkakuntalaisten keskuudessa, ja viranomaisetkin saisivat tiedon toiminnasta, voiden puuttua siihen pakkokeinoin ja viranomaisvaltuuksin.

Hälyttäviä ääniä ei ole kuulunut

Kangaspuro pohtii, kuinka paljon uutta tietoa Puolustusvoimien lähellä olevien tonttien omistajat voivat tarjota Venäjän tiedustelupalvelulle aikana, jona satelliittikuva on hyvinkin tarkkaa. Myös tonttien omistajat herättävät hämmennystä, jos kyse tiedustelutoiminnasta.

– Mitä järkeä on, että niitä tontteja olisivat sotilastoimintaan hankkineet ihmiset, jotka ovat kytkettävissä suoraan Putinin lähipiiriin, hän pohtii.

Tähän mennessä Puolustusvoimat ovat vaikuttaneet asian suhteen rauhallisilta. Kangaspuron tietojen mukaan Puolustusvoimat eivät antaisi myydä lähitontteja, jos se olisi sille uhka.

Ovatko sotilaallisesti merkittävien alueiden läheiset tonttiostot sattumaa, sitä ei Kangaspuro tiedä. Hälyttäviä ääniä ei tähän mennessä kuitenkaan ole kuulunut.

8:24

Tärkeä asia selvittää

Kangaspuro ei kiellä sotilastoimintaan liittyvien tonttikauppojen mahdollisuutta.

– Kaikki on mahdollista nykymaailmassa. Jos pahaan tilanteeseen jouduttaisiin, voitaisiin tällaisia keinoja käyttää. Siksi niihin pitää varautua, hän toteaa.

Hän pitää tärkeänä nyt esitettyjen epäilyjen selvittämistä. Selvittäminen ei ole tärkeää pelkästään turvallisuussyistä, vaan kyseessä on myös Suomessa asuvien venäläisten ja kaksoiskansalaisten oikeusturva, joita kohtaan on esitetty voimakkaitakin epäilyjä.

– Toivottavasti syyttömät venäläiset eivät joudu tässä kärsimään, hän toivoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja