Mainos

Asiantuntija Nokian vähennyksistä: Vaihtoehto olisi paljon huonompi

2:42

Nokian ilmoitus 1300 työpaikan vähentämisestä Suomessa ei tullut yllätyksenä asiantuntijalle.

-Kun 900 miljoonan euron säästöohjelma on ilmoitettu, niin ihan selväähän se oli, että merkittävät irtisanomiset sieltä on tulossa, toteaa Inderesin analyytikko Mikael Rautanen MTV Uutisille.

Rautasen mukaan Nokian näkymää painaa myös se, että markkinatilanne verkkolaitemarkkinoilla on tämän vuoden aikana vaikeutunut.

-Laajat 4G-verkkojen suurimmat rakennushankkeet on maailmalla pitkälti jo tehty ja nyt odotetaan seuraavan sukupolven teknologian saapumista, mikä tuo sen seuraavan piristysruiskeen markkinoille.

Nokian aloittamat yhteistoimintaneuvottelut liittyvät tammikuussa loppuun saatettuun Alcatel-Lucent-yrityskauppaan.

Rautanen pohtii, että Suomeen on painottumassa Nokian pääkonttoritoiminnot, kun taas Ranska toimii tuotekehityskeskuksena. Ranskassa karsitaan hallinnon puolelta ja Suomessa tuotekehityksen puolelta.

Rautanen toteaa, että vähennykset ovat ikävä asia, mutta paljon huonompi vaihtoehto olisi se, että annettaisiin erityisesti Kiinasta tulevien tehokkaiden kilpailijoiden ottaa markkina haltuun.

-Tämä on globaalia jatkuvaa kilpajuoksua ja ne ovat huomattavasti tehokkaampia. Tässä on vain pakko olla erittäin kustannustehokas.

Rautanen toteaa, että tehostamisesta onkin tullut kyseisellä toimialalla jatkuva prosessi.

-It-markkinoilla monilla alueilla työstä tulee vähemmän työvoimavaltaista ja monia tehtäviä pystytään automatisoimaan. Tällöin työvoimaa ei enää tarvita niin paljon.

-Toivottavin trendi Nokian kannalta olisi, että tällä tehostamiskierroksella saadaan otettua ulos Nokian ja Alcatelin yhdistelmästä kaikki synergiahyödyt, jonka jälkeen tästä kuoriutuu yhtiö, joka on erittäin kilpailukykyinen ja pystyy kasvamaan. Tämä on edellytys sille, että pystytään palkkaamaan lisää väkeä.

Rautasen mukaan yrityskauppalla on hyvät edellytykset siihen, että Nokiasta tulee yksi johtavista toimijoista verkkolaitemarkkinoilla, missä on pitkällä aikavälillä hyvin lupaavia kasvualueita.

- Teknologiayhtiöt ovat kuitenkin aina tietynlaisessa murroksessa ja se näkyy nyt ja tulee näkymään tulevaisuudessa. Aina on sellaisia alueita, missä joudutaan tehostamaan ja irtisanomaan ja toisaalla on sellaisia alueita, joilla joudutaan palkkaamaan uutta väkeä, toteaa Rautanen.

2:16

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja