Asiantuntija neuvoo: Tee näin, jos vihaat työtäsi

Joka ikinen työpäivä ei voi olla täynnä riemunkiljahduksia, mutta tästä huolimatta useampi meistä on suhteellisen tyytyväinen työhönsä. Mutta entä jos näin ei ole?

Oletko hautautunut suuren stressikuorman alle vai onko työpaikkasi tehnyt sinut onnettomaksi? Lue asiantuntijan vinkit siihen, kuinka tilanteessa kannattaisi seuraavaksi edetä. 

Yritä ymmärtää, mitkä asiat todella ovat pielessä.

Konsulttifirma SEVEN Career Coachingin perustaja Evelyn Cotterin mukaan aivan ensimmäiseksi henkilön olisi hyvä selvittää vastaus miksi?-kysymykseen. Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset: Olenko aina vihannut työtäni? Mikä työpaikallani on mahdollisesti muuttunut. Voinko tehdä mitään asian parantamiseksi?

Nämä kysymykset auttavat sinut ymmärtämään hieman paremmin, miksi työ aiheuttaa sinulle nykyisin negatiivisia tuntemuksia. 

Puhu asiasta

Ongelmia ei kannata kasata sisälleen, vaan keskustella työnteon epämielekkyydestä työkaverin tai esimiehen kanssa. Cotter kehottaa kuitenkin välttämään sanaa ”vihata”, sillä se on kovin tunneperäinen sana eikä anna sinusta kovin ammattimaista kuvaa. Negatiivisten asioiden sijaan esimiehen kanssa kannattaa keskustella muutoksista, jotka saattaisivat parantaa työhyvinvointiasi.

Ehdota toista vaihtoehtoa

Irtisanoutuminen on tietysti vaihtoehto, mutta mitäpä jos sen sijaan yrittäisit löytää työpaikaltasi työtehtävän, joka tekisi sinut onnellisemmaksi? Jos tiedät, ettei työsi ole sinua varten, mutta yritys on, keskustele työtehtävistäsi esimiehen kanssa. Jos työtehtävän vaihtaminen ei ole vaihtoehto, voit yrittää keskustella uusista mahdollisuuksista tai vastuualueista työnimikkeesi sisällä.

Pysy silti ystävällisenä

Elleivät työkaverisi sitten ole ongelman ydin, yritä olla katkaisematta välejäsi heihin. Stressaantuneena ihmiset sulkeutuvat ja menettävät huumorintajunsa. Vaikka energiatasosi olisivat kuinka alhaalla tahansa, yritä pysyä ystävällisenä työkavereillesi, sillä hyvä mieli ja ystävällisyys auttavat jaksamaan ongelmista huolimatta. Vaikka vaikutus olisi vain väliaikainen, ystävälliset sanat auttavat keventämään mieltäsi edes hieman.

Katso asioita suuremmassa perspektiivissä

Työpaikka on tärkeä asia, mutta mielenterveytesi on vielä tärkeämpi. Cotterin mukaan joissain tapauksissa irtisanoutuminen ilman uutta työpaikkaakin voi olla hyvä asia henkilön terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Hän kehottaa miettimään asteikolla yhdestä kymmeneen, kuinka onneton olet nykyisessä työpaikassasi. Jos onnettomuutesi lähenee asteikon ääripäätä, yritä löytää ratkaisu, jolla tilannetta voisi parantaa.

Tee päätös

Pitäisikö lähteä vai jäädä? Sinä olet ainoa, joka voit tehdä päätöksen, ja ainoa asia mikä päätöksessä merkitsee on se, että päätös oikea juuri sinulle. Cotter muistuttaa, että jokainen meistä ohjailee omaa elämäänsä. Maailmassa on olemassa tuhansia työpaikkoja ja yrityksiä, jotka voivat sopia sinulle nykyistä paremmin. Jos sen sijaan päätät jäädä, muista, että se oli sinun oma valintasi. Vain sinä olet vastuussa.

Muista, että onnellisuus on kiinni muustakin kuin työstäsi. 


Lähde: Cosmopolitan

Lue myös:

    Uusimmat