Asiantuntija MTV:lle: Trumpin toimet asettavat Suomen hankalaan asemaan

3:53

Presidentti Donald Trumpin asetus pakolaisten ja seitsemän muslimimaan kansalaisten pääsyn estämisestä Yhdysvaltoihin on aiheuttanut hämmennystä viranomaisten keskuudessa ja lentokentillä.

Trumpin mukaan maahantulorajoituksilla parannetaan kansallista turvallisuutta.

Amerikkalaisen kauppakamarin AmCham Finlandin toimitusjohtaja Kristiina Helenius kertoo MTV Uutisille, että  Trump voi aiheuttaa Yhdysvalloille vahinkoa tiettyjä ihmisryhmiä syrjivillä päätöksillä. Helenius toteaa MTV Uutisille, että kaaosta ja epäselvyyttä on jo syntynyt. 

-Asioiden toteutus ei ole mennyt putkeen, Helenius toteaa.

Trump ei ole ottanut pehmeää laskua presidenttiyteen, vaan hän on hyvin aktiivisesti toteuttanut vaalilupauksiaan. Helenius kuvaa Trumpin presidenttikauden alkua vauhdikkaaksi.

-On haluttu tehdä isoja, rohkeita ja kauaskantoisia ratkaisuja ministeriöiden uudistamisesta lähtien. Yksikin olisi iso muutos ja nyt niitä on tullut useita päivässä.

Bisnesmaailma on suhtautunut Trumpiin positiivisimmin. Nyt liike-elämä odotteleemm. lupauksien toteuttamista ja verotuksen keventymistä. 

-Bisnes ei kuitenkaan pidä siitä, että presidentti kertoo mihin heidän pitää sijoittua. Myöskään vapaakaupan murentumisesta ei pidetä.

Trump ei suosi vapaakauppasopimuksia muun Amerikan eikä Euroopan kanssa.

Heleniuksen mukaan tilanne on Suomen kannalta hankala. 

-Suomi on avoin talous joka elää siitä, että meidän markkinat ja samanlaiset säännöt jatkuvat. Markkinat jäävät kovin pieneksi, jos alkaa tulla rajoja ympärille ja tärkeät vientimaat alkavat mennä tukkoon.

Helenius kuitenkin toteaa, että Eurooppa on kuitenkin saanut olla tilanteessa rauhassa. Mutta tilanne elää muutoksessa.

-Yhdysvaltojen menestys perustuu siihen että se on siirtolaisyhteiskunta ja avoin talous. Nyt muutetaan jotain sellaisia perusteita jotka ovat olleet 70 vuotta Yhdysvaltain periaatteita.

Trump on puuttunut jo ilmastonmuutokseen, Natoon, kauppaan, ihmisten liikkuvuuteen ja tuonut uuden käsitteen vaihtoehtoisista totuuksia. Helenius toteaa, että jo nyt kaikki katsovat Yhdysvaltoja eri tavalla kuin vielä viikko sitten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja