Asiantuntija MTV:lle: Näistä syistä Isis iski Brysseliin

3:49

Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija uskoo, että Brysselin iskujen tekijäksi ilmoittautunut Isis on Brysselin räjähdysten takana.

– Pitäisin ilmoitusta luotettavana, siihen viittaa erityisesti näiden iskujen tekotapa ja sen läheinen muistuttaminen Pariisin iskuja, tutkijaupseeri Antti Paronen totesi Seitsemän uutisissa.

– Europolin ilmoitusten ja erilaisten tutkijatahojen mukaan Isis olisi muodostanut ulkomaisen operointisolun ja tämä käytännössä on antanut nyt viitteitä itsestään.

Brysselin Paronen uskoo valikoituneen kohteeksi monestakin syystä. Yksi syy on se, että Brysselillä on merkittävä symboliarvo Euroopan unionin takia.

– Lisäksi Belgiassa on päässyt kasvamaan viimeisten vuosien aikana tällaisia jihadistiverkostoja, jotka pystyvät toteuttamaan nähtävästi verraten ammattitaitoisia iskuja.

– Osaltaan tässä Belgian viranomaisten sallivuutta, toisaalta sitä, että nämä verkot ovat ulkoapäin rahoitettuja ja aktiivisesti kehittyvät tuossa maassa.

Paronen ei sulje pois myöskään mahdollisuutta, että Brysselin iskut tehtiin kostona Pariisin iskujen päätekijän Salah Abdesalamin kiinniotosta.

Brysselin iskukohteita Paronen pitää tyypillisinä – sellaisina, joissa iskut on helppo toteuttaa ja siviiliuhreja syntyy paljon.

Paronen uskoo myös, että vastaavanlaisia iskuja on vielä tulossa.

– Kyllä se valitettavalla tavalla odotettavaa on.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja