Asiantuntija lähetyksessä: Rakastettu lastenkirjailija antoi pois oman lapsensa

Studio55.fi-lähetyksen vieras Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Maria Ihonen kertoo lastenkirjailija Astrid Lindgrenin elämästä, johon kuului myös surullisia sävyjä.

Studio55.fi-ohjelmassa vieraillut Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Maria Ihonen sanoo lastenkirjailija Astrid Lindgren eläneen tavattoman onnellisen lapsuuden Ruotsin Smålannissa.

– Hänellä oli sisaruksia yhteensä neljä, ja he puuhasivat ja leikkivät vielä leikkimästä päästyäänkin, aika vaarallisissakin paikoissa, juuri sellaisissa, missä Melukylän lapsissa kerrotaan, Ihonen kertoo.

Lapsuuden maisemien ja puuhien hän uskookin näkyvän kirjailijan useissa teoksissa. Astridin ollessa hieman vanhempi, hänen elämäänsä kuitenkin varjostivat vaikeudet.

– Kun Astrid Lindgren oli 19-vuotias, hän tuli raskaaksi, mutta ei halunnut mennä naimisiin tämän lapsen isän kanssa. Koska Vimmerbyn kyläyhteisö oli siihen aikaan hyvin ahdasmielinen, olisi sellaista tapausta kovasti seurattu ja Astrid olisi ollut silmätikkuna. Hän päätti, ettei sitä jää katselemaan, ja lähti Tukholmaan.

Tukholmassa Lindgren hankki itselleen sihteerin ammattia ja synnytti Kööpenhaminassa pojan. Kööpenhaminassa oli mahdollista synnyttää siten, että lapsi sai syntymätodistuksen, mutta sitä ei ilmoitettu viranomaisille.

– Siellä syntyi hänen poikansa Lars, ja koska hän oli siihen aikaan köyhä, ja asumisolot olivat huonot, eikä hänellä ollut paikkaa mihin lasta tuoda, niin siellä järjestettiin sitten hyvä perhe pojalle kasvatuskodiksi.

Ihonen arvelee ajan tehneen Lindgrenistä sitkeän – ja tuoneen myös kirjailijan tuotantoon niitä surullisempia sävyjä.

– Se aika, jonka lapsi oli Kööpenhaminassa, oli Astrid Lindgrenille kovaa aikaa, koska hänen piti pystyä saamaan ammatti ja ansaitsemaan niin paljon, että jonakin päivänä voisi hakea lapsen luokseen. Hän kärsi, ja kaipasi tavattomasti lastaan ja kaikki hänen ylimääräinen rahansa meni Kööpenhaminan matkoihin.

Klikkaa kuvaa ja katso lähetyksestä Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Maria Ihosen haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja