Asiantuntija kommentoi kohua – tämän vuoksi Suomessa on pienikokoisia mallinukkeja

Minkä takia vaateliikkeistä löytyy vain pieniä nukkeja?

Mallinukkeja toimittavan toimittaja Sooni Oy:n Juha Paajanen vastaa keskusteluun, jonka ruotsalaisen tavarataloketjun normaalivartaloinen mallinukke herätti myös Suomessa. Sooni Oy toimittaa Suomessa noin 100–200 nukkea vuodessa muun muassa Sokoksille, Stockmanneille ja halpahallehin. Toimitusmäärät riippuvat muun muassa Suomessa avautuvista myymälöistä.

Paajasen mukaan kokoa 36–38 suuremmat nuket ovat kalliimpia, koska niitä valmistetaan vielä pienempiä sarjoja. Lisäksi ketjujen päätökseen nukkejen valinnassa vaikuttaa ostokäyttäytyminen.

– Kun asiakas menee näyteikkunaan, hän ei välttämättä halua nähdä itseään näyteikkunassa. Hän haluaa nähdä sen miltä hän haluaisi näyttää, hän katsoo kuin sielunsa peiliin, Paajanen tuumaa.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että hoikan nuken päällä nähdyt vaatteet eivät näytä esimerkiksi XL-koossa enää samalta.

– Me olemme narsisteja, emme halua nähdä itseämme, jos olemme poikkeavia, Paajanen miettii.

Paajanen kuitenkin muistuttaa, että vaatteen pitäisi näyttää nuken päällä samalta, kuin se näyttäisi asiakkaan päällä.

– Kohu tekee aina hyvää. Suuri osa suomalaisista on isompia, kuin mallinuket. Joillain taloilla on jopa vaikeuksia löytää nukkeja, joille vaatteet sopivat, tuumaa Paajanen verraten nukkejen kokoa vaatteiden oikeaan kokoon.

Kun nuken ja vaatteen koko eivät kohtaa, muokataan vaatteita mallinuken päälle sopiviksi.

– Nuken pukeminenhan vaatii ammattitaitoa, jotta kovalle ja tönkölle nukelle saadaan aseteltua vaatteet. Kun vaatteiden istumisen kanssa on vaikeuksia, vaatteita asetetaan nukelle nuppineulojen ja nipistimien kanssa.

Paajanen muistuttaa, että Suomessa ikärakenteen vuoksi maasta löytyy enemmän 60-vuotiaita rahan käyttäjiä, kuin 30-vuotiaita. Myös siksi vaatteiden ja nukkejen tulisi näyttää kohderyhmältään.

Suomessa eniten käytetyimmällä nukella on pienet rinnat, ja nuken rinnanympärysmitta on 84 cm. Miksi kauppojen nuket sitten näyttävät isorintaisemmilta? Paajasen mukaan kaupat joutuvat myös täyttämään nukkejen vaatetusta ja etumusta, jotta vaatteet näyttäisivät hyvältä.

– Jos vaatteet eivät istu tai eivät ole oikeankokoisia, on pakko käyttää rapeaa paperia, samaa mitä kukkakaupat käyttävät.

Nuket tehdään Euroopan standardilla, siellä ruumiinkoko on toisenlainen kuin suomalaisilla. Jos Suomessa haluttaisiin isoja nukkeja, tulisi niitä tilata iso erä samalla kertaa.

– Tilaamalla 100 isoa nukkea ne saisi samaan hintaan kuin normaalikokoiset, sillä nuket tulevat meille kontissa.

Tulevatko pienuus ja pienet nuket olemaan myös tulevaisuuden trendi? Paajasen mukaan kyllä.

– Niin kauan kuin me haluaisimme olla tuon näköisiä tai miehet haluaisivat, että naiset ovat tuon näköisiä, nuket ovat sen näköisiä. Naistenlehdissä naiset ovat samankokoisia. Jos saisimme elävät mallit isommiksi, nämä mallinuket tulisivat perässä, Paajanen tiivistää.

AVA/Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Siiri L'Ecuyer, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja