Asiantuntija kertoo: Kaikki mitä sinun tulee tietää sähkön siirrosta

Paljon parjattu sähkön siirtohinta jatkaa nousuaan. Hintojen nousun aiheuttaa uuden sähköverkon rakentaminen.

Sähköenergian hinnoittelu on vapaata. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkönmyyjä saa hinnoitella sähkön, kuten parhaaksi näkee. Kuluttaja taas saa vapaasti valita, keneltä sähkönsä ostaa, eli hintojen kehitystä kannattaa seurata ja tehdä sopimus halvimman sähköyhtiön kanssa.

Sähkön siirtoa ei kuitenkaan voi kilpailuttaa, eli vaikka hankkisitkin sähkösi halvimmasta yhtiöstä, joudut silti maksamaan alueellisen siirtohinnan. Energiamarkkinaviraston analyytikko Mikko Friipyöli huomauttaa, että siirtohinnasta merkittävä osa on kiinteää maksua, sillä sähköverkko on olemassa riippumatta siitä, kuinka paljon sähköä asiakas kuluttaa.

– Verkkoa on ylläpidettävä, vaikka kuluttaja tarvitsisi sähköä vain kaksi viikkoa vuodessa.

Tästä sähkölaskusi koostuu

Kuluttajan sähkölasku muodostuu kolmesta osa-alueesta. Se ei siis koostu ainoastaan sähköenergian eli myynnin osuudesta, vaan kokonaishintaan vaikuttavat lisäksi sähkön siirron osuus sekä verot. Myynnin osuus sähkölaskun loppusummasta on noin 40 prosenttia. Siirto ja verot muodostavat loppuosan.

Friipyöli korostaa veron osuutta. Hänen mukaansa verot muodostavat kotitalousasiakkaalla lähes kolmasosan kokonaislaskun loppuhinnasta. Sähkövero määräytyy kulutuksen mukaan, ja sen laskuttaa paikallinen sähköverkkoyhtiö sähkölaskun yhteydessä. Kuluttaja maksaa sähköstä lisäksi arvonlisäveroa.

Hinnoissa suuria vaihteluita

Sähkön siirtopalvelulla tarkoitetaan sähkön toimittamista kuluttajalle sähköverkon kautta. Sähkön siirrosta vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö. Energiamarkkinavirasto valvoo, että siirtohinta pysyy kohtuullisena.

Sähkön siirtohinnassa on alueellisesti suuriakin vaihteluita. Hinta on usein edullisempi kaupungissa kuin maaseudulla, sillä kaupungissa ei tarvitse rakentaa yhtä paljon sähköverkkoa.

– Se on seurausta siitä että, kaupungissa asiakkaita suhteessa verkkopituuteen on huomattavasti enemmän. Maaseudulla asiakasta kohden voi olla 250 metriä sähköverkkoa, kun taas kaupungissa sama luku voi olla kymmenesosan tästä, Friipyöli selittää.

Painetta hintojen nousuun

Siirtohintaan vaikuttavat pääoma-, käyttö-, ja ylläpitokustannukset. Friipyöli sanoo, että sähköverkon uusiminen ja ylläpito on energiayhtiölle suurin kustannuserä. Lisäksi kuluja tulee esimerkiksi sähköverkkoyhtiön henkilöstöstä ja laskutuksesta.

Siirtohinnat ovat olleet viime vuosina nousussa. Friipyölin mukaan sama kehitys tulee todennäköisesti jatkumaan. Uusi sähkömarkkinalaki vaikuttaa siihen, että sähkön toimitusvarmuutta pyritään jatkuvasti parantamaan, mikä tarkoittaa käytännössä investointeja sähköverkon lisärakentamiseen.

– Tämä lisää osaltaan painetta hintojen nousuun, sanoo Friipyöli.

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat