Keittiömestari kannustaa: Jokainen oppii tuntemaan sieniä

Kantarelli, tatti, suppilovahvero – sienimetsällä monilla on omat bravuurilajinsa, jotka on opittu tunnistamaan. Villiyrttispesialisti toivoo, että suomalaiset laajentaisivat sienitietouttaan ja oppisivat tunnistamaan enemmän ruokasienilajeja, joita Suomen metsistä löytyy.

Villiyrttispesialisti ja keittiömestari Sami Tallberg toivoo, että suomalaiset perehtyisivät paremmin eri sienilajeihin opettelisivat tunnistamaan mahdollisimman monia sieniä tuttujen lajien lisäksi. Tallberg kuitenkin muistuttaa, että sienten poimiminen edellyttää aina sitä, että lajintunnistus on sataprosenttisen varmaa.

– Kantarelli, torvisieni ja tatti ovat todella kivoja sieniä ja niitä löytyy reilusti, mutta siellä on paljon muutakin! Tallberg muistuttaa.

Älä pelkää sienimetsää

On äärimmäisen tärkeää, ettei sienimetsällä sekoita ruokasieniä myrkyllisiin sieniin. Lajit, jotka tunnistaa varmasti on syytä kerätä uusien tuttavuuksien kanssa eri koreihin, jotta uusien sienilajien tunnistamiseen voi käyttää aikaa, eikä erehdyksiä satu. Tallberg toivoo kuitenkin, että suomalaiset kehittäisivät itsetuntoaan sienimetsällä.

– Opimme niin paljon uutta koko ajan kaikilla muillakin elämänalueilla. Minäkin olen oppinut tunnistamaan useita sienilajeja, Tallberg hymyilee.

Tarkkailemalla sieniä esimerkiksi sienikirjan avulla voi pyrkiä varmistumaan siitä, mitä lajiketta omat löydökset edustavat. On kuitenkin tärkeä pitää mielessä, että sienikirjoissa ei suinkaan ole koskaan kaikkia Suomen sieniä, joten terve epäilys on niin ikään tärkeää pitää mielessä aina sienimetsällä.

Artikkelia päivitetty ja otsikko muutettu 8.10. klo 22:57.

Lue myös:

    Uusimmat