E-koodit, säilöntäaineet, keinotekoiset makeutusaineet… Miten syödä tänä päivänä terveellisesti, kun varoituksia tulvii joka puolelta?
Ruokien lisäaineet ovat nousseet viime aikoina tapetille. Kylmä hiki kohoaa yhden jos toisenkin kuluttajan ohimoille. Yhtäkkiä tutut ja turvallisina pidetyt tuotteet ovatkin pahasta.
Ravitsemusterapeutti Anette Palssa pitää nykyistä keskustelua periaatteessa hyvänä herätyksenä kuluttajille.
− Tuskin ihmiset ovat oikeasti niin sokeita, etteivät he ole tajunneet, ettei eineslihapullissa ole paistijauhelihaa!
Palssa lisää, että esimerkiksi lisäaineita on käytetty aina. On kuitenkin eri asia, onko kyseessä luontainen, luontaisenkaltainen vai keinotekoinen lisäaine. E-koodien ymmärtäminen vaatii lisäainelukutaitoa.
Säilöntäaineilla on vielä jollain tapaa järkeenkäypä funktio. Kun aletaan puhua ruuan värin ja maun muokkaamisesta, jokaisen on hyvä havahtua.
− Jos kääretorttu säilyy 3−4 kuukautta, se panee kyllä miettimään. E-koodiavain olisi ainakin hyvä printata netistä, Palssa sanoo.

