Asiantuntija hehkuttaa suomalaista hanavettä: Parempaa kuin ruotsalainen!

Suomessa pikavisiitillä oleva Euroopan ensimmäinen vesisommelier maistoi suomalaista ja ruotsalaista hanavettä. Kumpi olikaan parempaa?

Monelle suomalaiselle vesi on vain vettä, eikä sen mausta tai tuoksusta tehdä sen kummempaa numeroa. Tämä johtuu tietysti Suomen laadukkaasta hanavedestä: meillä ei yksinkertaisesti ole tarvetta ostaa pullotettua vettä, kuten monissa muissa maissa. Hanavetemme on kaikenlisäksi käytännössä mautonta ja hajutonta.

Vesissä on kuin onkin kuitenkin eroja, kertoo Euroopan ensimmäinen vesisommelier, saksalainen Arno Steguweit. Michelin-ravintoloissa vuosia työskennellyt Steguweit järjesti ensimmäisellä Suomen vierailullaan vesitastingin ja esitteli eri vesilaatujen hienovaraisimmat erot.

Suomalainen ja ruotsalainen hanavesi makutestissä

Saapuessaan Suomeen Steguweitille tarjottiin tietysti ensimmäisenä helsinkiläistä hanavettä. Toiseen lasiin vesiammattilainen sai naapurimaamme Ruotsin vastaavaa tavaraa.

– Join vesiä sokkona, eli en tiennyt mitä juon. Maistoin juomia saman lämpöisinä ja ero oli hyvin pieni. Molemmat vedet olivat todella hyvälaatuisia, Steguweit kertoo.

Suomalaisen ja ruotsalaisen hanaveden välillä oli kuitenkin havaittavissa hiuksen hieno ero. Mitä mieltä vesiasiantuntija oli Helsingin hanavedestä?

– Nautin todella vedestä. Se oli kokonaisvaltaisesti raikasta, tuoretta ja kirkasta. Vedessä on raikas alkumaku ja hieman kitkerä jälkimaku. Ei mitenkään vahva kitkeryys, vaan pieni vihje kitkeryydestä.

– Ruotsalainen vesi on hieman saippuamaisempaa ja se leviää laajemmalle suun makunystyröillä. Vesi ei ole niin selvärakenteista ja loppumaku on kitkerämpi ja karvaampi. Vesi kuivaa suuta enemmän, Steguweit analysoi.

"Suomalainen hanavesi on todella spesiaalia"

Vaikka kilpailu oli erittäin tasainen, voiton vei onneksemme lopulta suomalainen vesi.

– Teidän vetenne on hienompaa ja elegantimpaa kuin ruotsalainen vesi. Siinä on kirkkaampi ja selkeämpi rakenne. Tunsin oloni nautinnollisemmaksi juotuani Helsingin vettä. Join itse asiassa suomalaisen veden loppuun ja jätin ruotsalaisen juomatta, Steguweit nauraa.

Steguweitin mukaan suomalaisten olisikin syytä olla ylpeä laadukkaasta hanavedestään.

– Berliinissä en juo ikinä hanavettä. Opin eilen, että suomalaisen hanaveden laatu on todella erinomainen. Se on todella spesiaalia. Se ei ole kovin yleistä maailmalla. Suomessa voit mennä minne tahansa, juoda hanavettä ja laatu on hyvä - tai riippuu tietenkin hanan kunnosta. Vesi on mautonta, hajutonta ja sitä on todella mukava juoda. Se ei ole ärsyttävää.

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat