Suomessa pikavisiitillä oleva Euroopan ensimmäinen vesisommelier maistoi suomalaista ja ruotsalaista hanavettä. Kumpi olikaan parempaa?
Monelle suomalaiselle vesi on vain vettä, eikä sen mausta tai tuoksusta tehdä sen kummempaa numeroa. Tämä johtuu tietysti Suomen laadukkaasta hanavedestä: meillä ei yksinkertaisesti ole tarvetta ostaa pullotettua vettä, kuten monissa muissa maissa. Hanavetemme on kaikenlisäksi käytännössä mautonta ja hajutonta.
Vesissä on kuin onkin kuitenkin eroja, kertoo Euroopan ensimmäinen vesisommelier, saksalainen Arno Steguweit. Michelin-ravintoloissa vuosia työskennellyt Steguweit järjesti ensimmäisellä Suomen vierailullaan vesitastingin ja esitteli eri vesilaatujen hienovaraisimmat erot.
Suomalainen ja ruotsalainen hanavesi makutestissä
Saapuessaan Suomeen Steguweitille tarjottiin tietysti ensimmäisenä helsinkiläistä hanavettä. Toiseen lasiin vesiammattilainen sai naapurimaamme Ruotsin vastaavaa tavaraa.
– Join vesiä sokkona, eli en tiennyt mitä juon. Maistoin juomia saman lämpöisinä ja ero oli hyvin pieni. Molemmat vedet olivat todella hyvälaatuisia, Steguweit kertoo.