Asiantuntija: Nyt on hyvä aika sijoittaa – mutta ei kaivosalaan

Jos nyt sijoittaa oikein, kymmenessä vuodessa voi asiantuntijan mukaan hankkia sievoisen summan rahaa. Kaivosyhtiöihin sijoittaminen ei kuitenkaan juuri nyt ole paras mahdollinen idea.

Sijoittaminen kannattaa aina. Näin uskoo Vaasan yliopiston rahoituksen professori ja Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja Timo Rothovius. Hänen mukaansa se on nyt kuitenkin erityisen kannattavaa.

– Meillä on aika hyvä vuosi takana, eikä kasvun varaa ole siinä mielessä hirveän paljon. Jos talouskehitys kuitenkin jatkuu positiivisena, myös osakkeet kehittyvät positiivisesti.

Halvimmillaan osakkeet olivat puolisen vuotta sitten. Sen jälkeen pörssikurssit ovat nousseet. Helsingin pörssissä osakekurssit olivat vuodenvaihteessa yli 20 % ylempänä kuin vuotta aiemmin.

– Pohjakosketus koettiin todennäköisesti viime kesänä. Talouden pitäisi mennä selvästi huonompaan jamaan, että painuttaisiin taas niin alas. Siitä ei kuitenkaan ole merkkejä. Päinvastoin nyt näyttää pikkuhiljaa siltä, että vaikka vauhti on hidas, parempaan suuntaan ollaan menossa, Rothovius arvioi.

Nyt hankittu osake voi Rothoviuksen mukaan tuottaa vuosien mittaan sievoisen summan rahaa.

– Ajat ovat olleet vaikeat 5–7 viime vuotta. Yleensä sellaisen ajanjakson jälkeen on aina hyvä aika sijoittaa. Jos katsotaan 10 vuotta eteenpäin, todennäköisesti nyt sijoittamalla pärjää aika mukavasti.

Rahaa ei kannata makuuttaa pankissa

Rothovius harmittelee suomalaisten varovaisuutta sijoittajina.

– Valitettavan moni ei sijoita lainkaan, vaan raha pidetään pankkitilillä. Jos on ylimääräistä rahaa, sen makuuttaminen pankkitilillä on ainakin pitkällä tähtäimellä aina huono vaihtoehto. Tällä hetkellä edes korkeakorkoinen tili ei ole koroiltaan kovin korkea.

Osakkeista suomalaisen suosivat Rothoviuksen mukaan suurten suomalaisyritysten osakkeita, kuten Värtsilää, UPM:ää, Keskoa.

Myös Nokian osakkeita suomalaiset hankkivat entiseen malliin.

– Nokian puhelintoimintojen myynti Microsoftille ei ole vaikuttanut osakkeiden suosioon vielä hirveän paljon. Jotkut ovat tosin ikään kuin protestimielellä myyneet Nokian osakkeita pois. Luulen, että kunhan kauppa keväällä toteutuu, Nokian osakkeen omistajien määrä laskee Suomessa.

Ei kaikkia munia yhteen pesään

Vaikka Rothovius suosittelee osakesäästämistä lämpimästi, hän muistuttaa myös sen riskeistä.

– Aina täytyy varautua siihen, että osakkeiden kurssit voivat laskea jopa kymmeniä prosentteja vuodessa. Sen takia en missään nimessä suosittele panemaan kaikkia rahojaan osakkeisiin. Pitää hajauttaa niin, että on muitakin sijoituksia.

Osakesäästäjä ei myöskään saa hätäillä.

– Ei kannata lähteä hakemaan yhden vuoden huipputuottoja vaan koota mukava salkku ja katsoa 10 vuoden kuluttua, mitä sille on tapahtunut.

Juuri nyt ei Rothoviuksen mukaan kannata sijoittaa kaivosalaan eikä pitkiin joukkovelkakirjalainoihin.

– On odotettavissa, että korot nousevat ennen pitkää ja sitä mukaa  joukkovelkakirjalainojen hinnat laskevat. Henkilökohtaisesti en usko, että myöskään esimerkiksi Talvivaara olisi kovin hyvä sijoitus. Sen vaikeudet ovat nyt sitä luokkaa, että se ei ole ainakaan mikään pitkäaikainen sijoitus. Jos haluaa lyhytaikaisesti spekuloida, se toki suotakoon kaikille.

– Yleensäkin kaivosalalla on tällä hetkellä on aika lailla vaikeuksia. Kaivannaisten hinnat ovat niin alhaalla, ettei näytä kovin hyvältä. Voi mennä pitkäkin aika, ennen kuin hinnat lähtevät taas uudestaan nousuun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja