Mainos

Asianajaja Ruotsin-risteilyn joukkoraiskauksen käsittelystä: Oikeusjärjestelmämme tulisi hävetä

Ruotsinlaivalla tapahtuneen raiskauksen uhrin asianajaja kritisoi tapaa, jolla asiaa on käsitelty oikeudessa. Joukkoraiskaus tapahtui maaliskuun lopulla Silja Linen Galaxy-aluksella.

Maaliskuussa seitsemän 19-vuotiasta miestä pidätettiin epäiltynä naismatkustajan raiskaamisesta Turusta Tukholmaan suuntautuneella opiskelijaristeilyllä. Perjantaina neljä miehistä vapautettiin syytteistä. Uhriksi joutuneen naisen ei katsottu olevan tilanteessa erityisen haavoittuvaisessa asemassa.

Uhrin asianajaja Elizabeth Massi Fritz kritisoi oikeuden päätöstä voimakkaasti Aftonbladetille.

– Tuomio halveksii oikeusjärjestelmäämme, hän sanoo sähköpostissaan.

Hänen mukaansa syytetyt tulisi tuomita törkeästä raiskauksesta.

– Minun on vaikea ymmärtää oikeuden epäloogista olettamusta siitä, että uhri ei olisi ollut peloissaan. Hän oli yksin usean ulkomaalaisen miehen kanssa pienessä hytissä ja samalla yksi mies piti vahtia oven ulkopuolella. Ihmettelen, kuinka tilannetta ei nähdä uhrin kannalta uhkaavaksi.

Rikoksen uhriksi joutunut nainen kertoi oikeudessa tunteneensa olonsa avuttomaksi miesten ympäröimänä. Oikeuden mukaan nainen olisi voinut poistua hytistä, jos hän ei olisi halunnut harrastaa seksiä miesten kanssa.

– Tämä perustelu on vanhanaikainen. Siinä katsotaan uhrin olevan syyllinen tapahtumiin.

Massi Fritz toivoisi lainsäädännön muuttuvan keskittymään uhrin sijaan tekijään. Hänen mukaansa vastaavat uhrin syyllistämiset antavat vääränlaisen viestin muille uhreille, jotka eivät uskalla kertoa tapahtuneista rikoksista syyllistämisen pelossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.