Mainos

Asianajaja: Jos Janitskin luovutetaan Suomeen, valitamme päätöksestä

Andorralainen tuomioistuin on lykännyt MV-julkaisun perustajan Ilja Janitskinin luovutuspäätöksen antamista joulukuun 19. päivälle, kertoo Janitskinin asianajaja Emilio Campos Arauz. Luovutuspäätöksen oli määrä tulla tänään.

Päätös lykkääntyi asianajajan mukaan siksi, että tuomioistuimella oli kiireitä muiden oikeudenkäyntien kanssa.

– Jos joulukuussa tulee päätös luovuttamisesta, teemme valituksen seuraavaan oikeusasteeseen, Campos Arauz kertoo.

Jos kaikki oikeusasteet käydään läpi, hänen mukaansa prosessi voi kauimmillaan viedä vielä noin vuoden.

Tapausta tutkiva rikostarkastaja Harri Saaristola kertoo, että rikokset, joista epäiltynä Janitskin on vangittu, eivät ehdi vanhentua vuodessa.

– Esimerkiksi epäillyssä törkeässä kunnianloukkauksessa vanhenemisaika on viisi vuotta. Osa epäillyistä kunnianloukkauksista voi vanhentuakin, mikäli prosessi kestää kovin kauan, Saaristola sanoo.

Janitskin on vangittu Suomessa jo viime syksynä poissaolevana muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Häntä epäillään poliisin mukaan kymmenistä rikoksista, jotka liittyvät hänen pyörittämäänsä MV-julkaisuun.

Otettiin kiinni loppukesästä Suomen pyynnöstä

Interpol otti Janitskinin kiinni Andorrassa elokuussa Suomen viranomaisten pyynnöstä. Janitskin on odottanut päätöstä ensin vangittuna ja myöhemmin kotiarestissa siitä lähtien.

Janitskinin asianajajan mukaan Suomen luovutuspyynnössä oli puolustuksen mielestä teknisiä virheitä, mutta oikeus katsoi, että virheet ovat korjattavissa eivätkä ne vaikuta luovutuspäätökseen.

Luovutuspyyntöä hoitava oikeusministeriön hallitusneuvos Juhani Korhonen kertoo, että virheet eivät ole kovin dramaattisia.

– Luovutuspyyntö oli käännetty espanjaksi, ja siihen sisältyvät lakiviittaukset olivat vakiintuneen kansainvälisen tavan mukaisesti englanniksi. Andorralainen tuomioistuin halusi nämäkin lakiviittaukset espanjaksi, ja ne sitten käännätettiin heille, Korhonen sanoo.

Ensimmäinen luovutuspyyntö Andorrasta

Hallitusneuvos Korhonen kertoo, että kyseessä on ensimmäinen Andorraan tehty luovutuspyyntö hänen yli 20-vuotisen uransa aikana. Hänen mukaansa luovutusmahdollisuus perustuu Andorran tapauksessa Euroopan neuvoston rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista koskevaan yleissopimukseen.

– Edellytyksenä luovutukselle on, että epäillyistä rikoksista voi Andorran lain mukaan seurata vankeutta vähintään vuosi. Tämä vaatimus täyttynee, Korhonen kertoo.

Korjattu 5. kappaleen sitaattia 10.11. klo 8.25, törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan ei vanhenen viidessä vuodessa vaan sen syyteoikeus vanhenee kymmenessä vuodessa. Poistettu kyseinen rikosnimike Saaristolan sitaatista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.