Oikeusministeriö: Andorralaistuomioistuin hylkäsi Janitskinin luovutuspyynnön muotovirheen takia

Oikeusministeriön mukaan MV-julkaisun perustajaa Ilja Janitskinia koskeva luovutuspyyntö hylättiin joulukuussa muotovirheen takia. Andorralaistuomioistuin päätti 19. joulukuuta, ettei Janitskinia luovuteta Suomeen.

Ministeriö kiistää muotovirheen.

–  Päätös tuli katalaaniksi, espanjan perusteella pääsin jyvälle. Mitä ilmeisimmin heidän mielestään meidän pyynnössämme on muodollisia puutteita, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa, sanoo hallitusneuvos Juhani Korhonen oikeusministeriöstä.

Janitskin on odottanut päätöstä luovuttamisesta elokuusta lähtien ensin vangittuna ja myöhemmin kotiarestissa Andorran lilliputtivaltiossa, missä hänet otettiin kiinni Suomen poliisin pyynnöstä.

Janitskin on vastustanut luovuttamista ja vedonnut leikkaushoitoa vaativaan sairauteen. Korhosen mukaan luovuttamattomuutta ei perusteltu Janitskinin terveydentilalla.

–  Sikäli kun huomasin, päätöksessä ei ollut mitään mainintaa hänen terveydentilastaan.

Paikallinen syyttäjä ilmoittanut valittavansa päätöksestä

Andorralaistuomioistuimen päätös ei ole lainvoimainen, sillä ministeriötä edustava andorralainen syyttäjä on ilmoittanut valittavansa siitä. Korhonen sanoo, että pyyntöä ei aiota enää muokata. Se on hänen mukaansa virheetön.

–  Se on kerran heidän toiveidensa mukaisesti täsmennetty, ja tämä riittää.

Korhonen ei osaa sanoa, missä aikataulussa valitus etenee tai onko andorralainen syyttäjä jo jättänyt valituksensa.

–  Hän on niin luvannut tehdä ja siihen on luottaminen. Aikanaan, ties milloin kuulemme lopputuloksen.

Epäillään kymmenistä MV-julkaisuun liittyvistä rikoksista

Janitskin on vangittu Suomessa poissaolevana jo vuoden 2016 lokakuussa epäiltynä muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja törkeästä kunnianloukkauksesta.

Kun uusia rikosepäilyjä tuli ilmi, hänet vangittiin toistamiseen viime kesäkuussa. Janitskinia epäillään poliisin mukaan yhteensä noin 50 rikoksesta. Rikosepäilyt liittyvät hänen pyörittämäänsä MV-julkaisuun.

Lue myös:

    Uusimmat