Luovutuspäätöksen saaneen Janitskinin kerrotaan painuneen maan alle

Espanjalainen tuomioistuin päätti luovuttaa MV-julkaisun päätoimittajaksi itseään kutsuvan Ilja Janitskinin Suomeen, kertoi syyttäjä Heikki Wendorf STT:lle. 

Janitskinin saaminen Suomeen on edelleen epävarmaa, sillä MV-julkaisun tiedottajan Tiina Keskimäen mukaan mies on "tehnyt snowdenit" eli mennyt viranomaisten tavoittamattomiin. Keskimäki vihjasi Facebookissa, että Janitskin olisi mennyt Venäjälle. 

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt Janitskinin vangittavaksi poissaolevana useiden MV-julkaisuun liittyvien rikosepäilyiden takia.  

STT ei tavoittanut Janitskinin rikosjutun tutkinnanjohtajaa Harri Saaristolaa. Janitskinin mukaan hänen avustajanaan toimii oikeustieteen tohtori Kari Uoti, joka ei vastannut STT:n haastattelupyyntöön lauantaina. 

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Hannu Kautto ei kommentoi Janitskinin tapausta, koska se on Helsingin poliisin tutkinnassa. Hän kuitenkin kertoo yleisellä tasolla, että KRP vastaa luovutuksen käytännön järjestelyistä, kun luovutuspäätös on lainvoimainen. 

– Suomeen hankkiminen on jyvitetty meille. Sovimme luovutettavan maan viranomaisen kanssa aikatauluista, että milloin luovutus fyysisesti tapahtuu. Meiltä lähtee sitten sopiva määrä poliiseja kohteeseen ja toimitamme henkilön luovutusta pyytäneille viranomaisille, Kautto sanoo. 

Harvinaista, että luovutusta odotetaan vapaalla jalalla 

Vuosittain Suomeen luovutetaan pyynnön perusteella noin 80-100 henkilöä. Suomesta ulkomaille puolestaan luovutetaan 40-50 henkilöä vuosittain. Yleensä luovutus toiseen maahan tapahtuu nopeasti päätöksen jälkeen, sillä pääsääntöisesti luovutettavat ovat viranomaisten hallussa. 

– Kokemukseni mukaan on hyvin harvinaista, että ihminen jätetään vapaalle jalalle odottamaan, Kautto sanoo. 

Harvinaista se on siksi, että jo lähtökohtaisesti luovutuspyyntö tehdään ihmisestä, joka karttaa oikeusprosessia. Jos ihmistä ei tavoiteta luovutusta varten sovitusti, etsintä alkaa alusta ja etsintäkuulutus sekä kiinniottopyyntö pysyvät voimassa. 

Kansalliset tuomioistuimet päättävät, odottaako henkilö luovutusta vapaalla jalalla vai ei. Tuomioistuimet ottavat harkinnassaan huomioon muun muassa kohtuullisuuden ja henkilön integroitumisen oleskeluvaltioon. Päätökseen voi vaikuttaa esimerkiksi se, että henkilöllä on maassa perhe-elämää, yritystoimintaa tai hän on jo vuosia oleskellut maassa.  

Janitskin oli lokakuussa viranomaisten hallussa Espanjassa, mutta hänet päästettiin vapaaksi. Wendorf sanoi tuolloin, että mies päästettiin vapaaksi Espanjaan liittyvien siteiden vuoksi. Janitskinista annettiin eurooppalainen pidätysmääräys lokakuussa. 

Venäjältäkin voidaan pyytää luovutusta 

Vaikka Janitskin olisi mennyt Venäjälle, hän ei välttämättä olisi Suomen viranomaisten ulottumattomissa. Oikeusministeriön mukaan Venäjä kuuluu Euroopan neuvoston luovutussopimukseen, jonka perusteella Wendorf voisi pyytää Janitskinin luovutusta Suomeen. Käytännössä koko prosessi pitäisi kuitenkin aloittaa alusta. 

Janitskinia epäillään Suomessa muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, rahankeräysrikoksista, laittomista uhkauksista ja tekijänoikeusrikoksista. Hän on pyörittänyt MV-julkaisua tiettävästi Espanjasta käsin.  

Poliisille on tehty kymmeniä MV-julkaisua koskevia rikosilmoituksia eri puolilta Suomea. Helsingin poliisilaitos tutkii rikosepäilyjä.

Julkaisun päätoimittajaksi itseään kutsuva Ilja Janitskin on vangittu poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa epäiltynä seuraavista rikoksista:  

1) Kiihottaminen kansanryhmää vastaan  
2) Rahankeräysrikokset  
3) Rahapelirikokset  
4) Törkeä kunnianloukkaus  
5) Laiton uhkaus  
6) Salassapitorikos  
7) Tekijänoikeusrikokset  


Lue myös:

    Uusimmat