Mainos

Ashcroft: Syyskuun 11. päivän terrori-iskut olivat yllätys

Yhdysvaltain oikeusministeri John Ashcroft on ollut syyskuun terrori-iskuja tutkivan kongressin erikoiskomission kuultavana. Oikeusministeri sälytti Yhdysvaltain turvallisuuspuutteet edellisen hallituksen harteille.

World Trade Center 11.9.2001

Oikeusministeri John Ashcroft kertoi terrori-iskuja tutkivalle komissiolle yöllä Suomen aikaa, ettei Yhdysvaltain hallitus tiennyt etukäteen mitään syyskuun 11. päivän terrori-iskujen mahdollisuudesta. Oikeusministerin mielestä George Bushin hallintoa edeltänyt Bill Clintonin hallitus oli sulkenut silmänsä vihollisiltaan ja tästä syystä Yhdysvallat oli haavoittuvainen al-Qaida-verkoston iskuille.

-Yksinkertaisesti emme tienneet iskun tulosta, koska lähes vuosikymmenen ajan hallituksemme on sulkenut silmänsä vihollisiltaan, Ashcroft sanoi tutkintakomissiolle.

Samalla Ashcroft sysäsi muitakin Yhdysvaltain tiedustelussa tapahtuneita kömmähdyksiä Clintonin hallituksen syyksi.

-Syyskuun 2001 iskujen aikana vallalla ollut vanha kansallinen tiedustelujärjestelmä oli tuomittu epäonnistumaan, hän uskoi.

Oikeusministeri Ashcroft on myös kuulustelussa kumonnut väitteet, joiden mukaan hän olisi vähätellyt al-Qaidan terroriuhkaa. Oikeusministeri sanoi, että terrori-iskujen riski on koko ajan ollut yksi hänen suurimmista huolenaiheistaan.

- Olen pitänyt todella tärkeänä turvallisuutta ja Yhdysvaltain kansan suojelua. Olen ollut erittäin kiinnostunut terrorismista ja muistakin sisäisistä uhkista. Kesällä 2001 kerroin senaatille, että tärkein tavoitteeni on taistella terrorismia vastaan, jotta voisimme suojella amerikkalaisia terrorismilta, vakuutti Ashcroft tutkintakomissiolle.

Erikoiskomission kuultavana oli Ashcroftin lisäksi eilen FBI:n entinen johtaja Louis Freeh, entinen oikeusministeri Janet Reno, FBI:n entinen kenttäjohtaja Thomas Pickard, sekä CIA:n terrorisminvastaisen osaston entinen johtaja J. Cofer Black.
Tänään valaehtoisen todistuksensa antavat CIA:n johtaja George Tenet sekä FBI:n johtaja Robert Mueller.

Komission tutkimusten tarkoituksena on selvittää, tekikö Yhdysvallat kaikkensa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen torjumiseksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.