Asetaldehydi onkin monimutkainen asia – tiesitkö tämän?

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan esimerkiksi jugurttia voi syödä huoleti syöpävaarallisesta aineesta huolimatta. Evira on siis samoilla linjoilla asiasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Asia nousi keskusteluun, kun Kauppalehti uutisoi bioteknologiayrityksen selvityksistä, joiden mukaan jugurtti sisältää runsaasti syöpää aiheuttavaa asetaldehydiä.

Eviran tutkimusyksikön johtaja Kimmo Peltonen paljastaa, että Evira on tutkinut jugurtin lisäksi muidenkin elintarvikkeiden asetaldehydipitoisuuksia jo usean vuoden ajan. Hän ei pidä jugurttia mitenkään erityisen vaarallisena. Peltosen mukaan jogurtin lisäksi asetaldehydia on ainakin yhtä paljon muissakin meijerituotteissa sekä esimerkiksi hedelmissä ja marjoissa.

– Ei jugurtissa ole asetaldehydia mitenkään erityisen paljon. Monissa hedelmissä, esimerkiksi sitrushedelmissä, on ainetta suunnilleen saman verran kuin jugurtissa. Itse en ole jättänyt yhtään lusikallista jugurttia tai muuta elitarviketta tai hedelmiä syömättä tämän asian takia, vakuuttaa Peltonen.

Asetaldehydiä syntyy jopa elimistössä

Peltosen mukaan koko asetaldehydi on aineena ja näin ollen myös "palapelinä hyvin monimutkainen".

– Sitä jopa muodostuu meidän elimistössämme aineenvaihdunnan yhteydessä, vaikka emme söisi yhtään mitään.

Asetaldehydi on kuitenkin jo vuonna 2009 luokiteltu kansainvälisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi, se on siis ykkösluokan karsinogeeni. Aiheesta on olemassa tutkimustietoakin. Miksi sitten asialle ei tapahdu mitään nopeasti, aine elintarvikkeissahan pitäisi kieltää?

– Asetaldehydi ainesosana on ollut osana ihmisen ravintoa jo todella pitkään. Asetaldehydi ei siis ole mikään uusi havainto, joten se vaatii huolellista pohdintaa, koska sellaiseen täysin asetaldehydivapaaseen diettiin on näkemykseni mukaan täysin mahdotonta päästä, Peltonen perustelee.

Evira tutkii parhaillaan

Myös Eviralla on parhaillaan menossa tutkimushanke erilaisten mehujen, hedelmien ja meijerituotteiden asetaldehydipitoisuuksista.

– Vaiheen ensimmäinen osa on saatu päätökseen ja keväällä on tulosten pohdinnan aika. On ennenaikaista sanoa, mihin tuloksissa päädytään, Peltonen valottaa.

Peltosen mukaan kaikkinensa asetaldehydi on niin iso ja laaja kokonaisuus, että yksittäisiin kysymyksiin on vaikea ottaa kantaa. Tämän takia Peltonen jättää vastaamatta kysymykseen, kumpaa on vaarallisempaa nauttia olutta vai jugurttia.

Kauppalehti kertoi tänään bioteknologiayrityksen Biohitin tutkimuksesta, jossa päädyttiin siihen, että Suomessa myytävissä olut- ja jogurttimerkeissä on runsaasti syöpää aiheuttavaa asetaldehydiä.

Biohit oli analysoinut satunnaisesti 20 eri olutmerkkiä ja 13 eri jogurttimerkkiä. Tuloksen mukaan jogurtissa oli selvästi enemmän syöpää aiheuttavaa asetaldehydiä kuin oluessa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat