Aseasiantuntija tyrmää väitteen: "Tornado-S-raketinheittimiä ei ole vielä edes olemassa"

Asiantuntijoiden ristiriitaiset lausunnot Minskin-sopimuksesta ovat herättäneet vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan päämiehet pääsivät perjantaina Minskissä pidetyissä neuvotteluissa sopuun Itä-Ukrainan tulitauosta sekä konfliktin ratkaisun pääpiirteistä.

Minskissä kirjoitetussa sopimuspaperissa rintamalinjalta vedettävien raskaiden aseiden listauksessa mainitaan Tornado-S-raketinheittimet.

Ulkopoliittisen instituutin perjantaina julkaisemassa raportissa sanotaan, että vain Venäjällä käytössä oleva Tornado-S-järjestelmä olisi otettu käyttöön jo vuonna 2012.

Perjantaina Ulkopoliittisen instituutin tutkijat arvioivat, että sopimus vahvisti Venäjän suoran sotilaallisen osallisuuden Itä-Ukrainan taisteluihin.  Upin asiantuntijat siis katsovat, että  kirjaus on todiste siitä, että Venäjä tukee aseellisesti kapinallisia. 

Suomen Sotilas -lehden sotilas- ja aseasiantuntija Arto Pulkki puolestaan arvioi, että Minskin kokouksen jälkeinen raportti on osittain virheellinen. Pulkin mukaan raportin väitteet Tornado-S-järjestelmästä eivät pidä paikkaansa.

– Yleinen käsitys on se, että Tornado-S ja ja Tornado-U-järjestelmät ovat yhä piirustuspöydällä, asejärjestelmät hyvin tunteva Pulkki sanoo.

Sen sijaan venäläisillä on käytössään Tornado-G-järjestelmä.

Kirjaus Minskin sopimuksen perusteella

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan András Ráczin, mukaan Tornado-S-järjestelmän käytöstä on olemassa joitain todisteita. Tutkijan mukaan olisi myös outoa, jos sopimuksessa mainittaisiin järjestelmä, joka ei ole valmis.

– Miksi se mainittaisiin sopimuksen tekstissä, jos sitä ei olisi vielä käytössä? Rácz arvioi.

Raportin toinen kirjoittaja, vanhempi tutkija Sinikukka Saari painottaa kuitenkin, että viittaus on tehty nimenomaan Minskissä allekirjoitetun sopimuksen perusteella. Se, miksi kirjaus Tornado-S-järjestelmästä sopimuksessa on, kiinnostaa myös tutkijoita.

Tornado-S:n olemassaolon kyseenalaistanut Pulkkikaan ei osaa sanoa, miksi maininta järjestelmästä on päätynyt Minskin papereihin. Hänen veikkauksensa on, että kohta on kopioitu Minskin edellisestä tulitaukosopimuksessa viime syksyltä, jossa asejärjestelmiä on avattu tarkemmin.

– Arvioni mukaan Minskin ensimmäisen sopimuksen asejärjestelmälista on syntynyt yön pimeinä tunteina. Sinne on ilmestynyt tällaisia kummajaisia, kuten Tornado-S, ja toisaalta sieltä puuttuu monia sellaisia keskeisiä tykistöasejärjestelmiä, joita molemmat osapuolet ovat käyttäneet Itä-Ukrainassa, Pulkki arvioi.

Pulkki painottaa, että kirjaus Tornado-S-järjestelmästä, oli se virheellinen tai ei, ei todista mitään suuntaan eikä toiseen. Hänen mukaansa Venäjän läsnäolo Ukrainassa ei ole epäselvää.

– On selvää, että Venäjä vähintäänkin tukee voimakkaasti aseellisia joukkoja Itä-Ukrainassa. On täysin kiistatonta, että taistelutoimiin osallistuu runsaasti Venäjän kansalaisia ja alueella on havaittu runsaasti sellaista kalustoa, joka on selvästi peräisin Venäjältä.

Lue myös:

    Uusimmat