Aseapu Ukrainaan jatkuu, sanoo ministeri Kaikkonen MTV:lle – kiistää Suomen avustavan vain kevyillä varusteilla: "Järeää tavaraa toimitettu"

Puolustusministeri Antti Kaikkonen MTV Uutisille: Aseapu Ukrainaan jatkuu – myös Suomi on toimittanut ”aivan järeää tavaraa” 1:16
Puolustusministeri Antti Kaikkonen MTV Uutisille: Aseapu Ukrainaan jatkuu – myös Suomi on toimittanut ”aivan järeää tavaraa”

Länsimaat Yhdysvaltain johdolla aikovat jatkaa Ukrainan avustamista myös puolustustarvikkeilla. Ulkoministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Suomi tulee olemaan avun antajien joukossa.

Ukrainan ylivoimaisesti suurin ase- ja muun avun toimittaja on Yhdysvallat, mutta apua Ukrainaan ovat lähettäneet kymmenet muutkin maat.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi eilen alkaneessa Naton puolustusministerikokouksessa, että Ukraina tarvitsisi entistä järeämpää ja kaukovaikutteisempaa aseapua.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kiistää epäilyt siitä, että Suomi olisi toimittanut Ukrainaan pelkkiä suojavarusteita ja kevyitä aseita.

– Siitä avusta mitä olemme antaneet voi sanoa, että aivan kuranttia ja jämerää tavaraa siinä joukossa on, vaikka emme ole lähteneet avaamaan sisältöä turvallisuussyistä sen tarkemmin, kertoi puolustusministeri Kaikkonen MTV Uutisille.

Aseapu Ukrainalle jatkuu – koordinaatio on tärkeää

Yhdysvallat on parhaillaan toimittamassa Ukrainalle muun muassa raketinheitinajoneuvoja, joilla voi ampua 80 kilometrin etäisyydelle.

Suomen viimeisimmästä apupaketista päätettiin hiljattain. Sen sisältöä ei ole julkistettu. Suomi on valmis jatkamaan avun antamista.

– Meillä on valmius antaa Ukrainalle puolustusmateriaaliapua myös jatkossa. Tähän asiaan palataan hieman myöhemmin, paljastaa Kaikkonen.

Ukrainan sotilaallista avustamista käsiteltiin erillisessä kokouksessa juuri ennen eilen alkanutta Naton puolustusministerikokousta.

– Eilen pidettiin Yhdysvaltojen vetämän koordinaatioryhmän kokous, jossa on yli 40 maata saman pöydän ääressä. On tärkeää, että tätä apua koordinoidaan. Kaikkien ei tarvitse antaa samaa tavaraa vaan pikemminkin on parempi, että saadaan monipuolinen paketti Ukrainan avuksi, kuvaa Kaikkonen tilannetta.

Puolustusministeri uskoo, että aseapu ei hetkessä lopu.

– Kyllä näyttää siltä, että kansainvälisellä yhteisöllä on vahva tahto auttaa Ukrainaa tässä vaikeassa tilanteessa myös puolustusmateriaalin kautta, hän arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat