Arviolta 50 000–70 000 it-osaajaa on karannut Venäjältä ulkomaille talouspakotteiden takia

Voisiko Venäjä todella irtautua internetistä? Asiantuntija kertoo, mitä digitaalinen rautaesirippu tarkoittaisi 4:51
Venäjä on uhannut irtautua maailmanlaajuisesta internetistä. Asiantuntija kertoo yllä, mitä digitaalinen esirippu tarkoittaisi.

Muun maailman Venäjää vastaan asettamat pakotteet ja huonontunut taloustilanne näkyvät Venäjällä it-alan työssä. Maasta on tuoreen arvion mukaan lähtenyt viime viikkoina 50 000–70 000 it-osaajaa.

Näin arvioi digiliiketoiminnan järjestö Raec (Russian Association of Electronic Communications). Järjestön johtaja Sergei Plugotarenko julkaisi tiistaina kirjoituksen, jossa hän mainitsi syyksi talouspakotteista johtuvat vaikeudet päästä käyttämään alustoja, joilla it-ammattilaiset tekevät työnsä.

Osaajien on hänen mukaansa pakko valita joko Venäjältä lähteminen tai luopuminen työkaluista, joihin he ovat tottuneet.

Tiedot lähtijöiden määrästä on kerätty avoimesta datasta it-ammattilaisten yhteisöistä.

Plugotarenko arvioi lisäksi, että vielä maassa olevista osaajista 100 000 olisi suunnittelemassa parhaillaan lähtöä huhtikuuksi.

Duuma lupaa verohelpotuksia ja porkkanoita

Tilanteeseen suhtaudutaan vakavasti. Plugotarenko on käynyt maan duuman, eli parlamentin alahuoneen it-komitean kuultavana.

Ministerit painottivat uudelleen tapaamisessa it-yrityksille myönnettyjä verohelpotuksia ja muita porkkanoita, joilla it-yritysten ja työntekijöiden pakoa yritetään hillitä.

Valtio tarjoaa myös rahoitusta estolistalle joutuneiden ohjelmistojen korvaajien kehittämiseen. Venäjällä ollaan huolissaan muun muassa Applen mahdollisuudesta lamauttaa kaikki iPhonet ja toisaalta avoimesta Android-järjestelmästä.

Kotimaisten ohjelmistojen markkinapaikan on määrä aueta toukokuussa. Mukana on arvioita ja vertailuja länsimaisiin verrokkeihin.

Lue myös:

    Uusimmat