Mainos

Arvio: Punkit levittäneet viime vuotta vähemmän tauteja – borrelioosi aiheuttanut reilut 1 800 terveyskeskuskäyntiä

1:44

Punkkitutkija ei usko punkkien vähentyneen merkittävästi viime vuodesta, vaikka kuiva ja kuuma sää on pakottanut puutiaiset pakenemaan maaperän kosteuden suojaan.

Kotkan Haapasaari on yksi Suomen pahimmista punkkipaikoista. Katso video!

Yliopistonlehtori Tero Klemola Turun yliopiston puutiaistutkimuksesta muistuttaa, että punkkeja on viime vuosina ollut enemmän kuin vielä 1990-luvulla.

Klemolan mukaan punkkien määrä voi vaihdella alueellisesti hyvin paljon. Punkkien määrään vaikuttavat sää ja isäntäeläinten määrä.

Tauteja ilmeisesti viime vuotta vähemmän

Punkkien levittämät taudit näyttävät puolestaan jäävän edellistä vuotta vähäisemmiksi, arvioi johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

– Puutiaistutkijat ovat puhuneet siitä, että helle vaikuttaa punkkien elinvoimaisuuteen. Jotain indikaatioita on siitä, että tapauksia olisi vähemmän kuin viime vuonna, Sane sanoo.

Terveyskeskuskäyntejä borrelioosin vuoksi on hänen mukaansa kirjattu reilut 1 800 tänä vuonna. Viime vuonna ilmeni yhteensä 3 300 kliinisesti todettua borrelioositartuntaa.

– Puutiaisaivotulehduksia on huomattavasti vähemmän, tänä vuonna on todettu 31 tapausta, mikä on vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, Sane sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja