Arvio: Öljyn kysyntä elpyy pohjanoteerauksen jälkeen

Näin koronakriisin runtelemia yrityksiä tuetaan – elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo hallituksen suunnitelmista 20:56
Näin koronan runtelemia yrityksiä tuetaan.

Maailman öljymarkkinat näyttävät vakautuvan, kun koronarajoituksia aletaan purkaa ja tuotannon rajoitukset keventävät ylitarjonnan painetta, arvioi kansainvälinen energiajärjestö IEA.

Järjestö ennustaa nyt, että maailman raakaöljyn kysyntä laskee tänä vuonna 8,6 miljoonaa tynnyriä päivässä. Huhtikuussa arvio oli, että laskua kertyisi 9,3 miljoonan tynnyrin edestä.

Viime kuun rajut heilahtelut öljymarkkinoilla alkoivat tyyntyä, kun Saudi-Arabia ja Venäjä lopulta pääsivät sopuun tuotannon leikkaamisesta 9,7 miljoonalla tynnyrillä päivässä. Kun myrsky markkinoilla oli rajuimmillaan, kävi Yhdysvaltojen viitelaatu WTI:n hinta peräti 40 dollaria miinuksella.

Saudi-Arabia on sen jälkeen ilmoittanut jatkavansa tuotannon supistamista vielä lisää. Myös suuret Opecin ulkopuoliset tuottajamaat kuten Yhdysvallat ja Kanada ovat vähentäneet tuotantoaan markkinoiden vakauttamiseksi.

IEA arvioi, että jos sovitut tuotannon leikkaukset pysyvät voimassa, voi tuotanto toukokuussa laskea 12 miljoonaa tynnyriä päivässä noin 88 miljoonaan.

Öljyn viitelaatujen hinnat ovat nousseet markkinoiden rauhoittuessa niin, että Pohjanmeren Brent-laadun hinta lähestyy 30 dollaria ja WTI:n on kuronut yli 25 dollarin.

Loppuvuoden kehitys riippuu IEA:n mukaan siitä, voidaanko koronarajoituksia keventää ilman että pandemia lähtee leviämään uudelleen.

Lue myös:

    Uusimmat