Arno Kotro muistelee koskettavasti ystäväänsä – Olli Lindholm ei koskaan löytänyt mielenrauhaa: "Sitä hän oli etsimässä"

Arno Kotro tutustui Olli Lindholmiin tämän omassa olohuoneessa. Ristiriita esiintymislavojen ja pienen kodin välillä yllätti kirjailijan. 

Kirjailija Arno Kotro kertoo MTV Uutisten haastattelussa olevansa järkyttynyt laulaja Olli Lindholmin kuolemasta. Päällimmäisenä kirjailijalla on ollu miehessään suru, jonka Lindholmin läheiset joutuvat kohtaamaan.

Kotro tutustui Lindholmiin kirjoittaessaan laulajan elämäkertateosta Olli – yhden miehen varietee (Docendo), joka ilmestyi vuonna 2017. Miehet eivät tunteneet toisiaan ennen projektia. 

– Voi olla, että kumpikin aluksi suhtautui ajatukseen pikkuisen skeptisesti, Kotro toteaa MTV Uutisille

Ennakkoluulot osoittautuivat vääriksi heti kättelyssä: Lindholm ja Kotro löysivät helposti yhteisen sävelen, ja Kotron mukaan Yö-yhtyeen keulakuva osoittautui yhteistyökykyiseksi, hauskaksi ja reiluksi ihmiseksi. Yhteinen projekti johti siihen, että miehet ystävystyivät ja pitivät yhteyttä myös kirjan teon jälkeen. 

Ristiriidat yllättivät

Päästessään kurkistamaan pinnan alle Kotro näki Lindholmissa suuria ristiriitoja, erityisesti julkisuuskuvan ja yksityiselämän välillä. 

– Paljon monipuolisempi ja laaja-alaisempi, ei ollenkaan niin kova ja mustavalkoinen kuin julkisuudesta voisi päätellä, hän pohdiskelee laulajan persoonaa. 

– Muistan Ollin lähinnä ihmisenä, joka istuu olohuoneensa tuolissa ja puhuu yllättävänkin avoimesti menneisyydestään ja nykyisyydestään, haaveistaan ja rakastamisen vaikeudesta, Kotro toteaa. 

Kotro kertoo pohtineensa, oliko tiukka työtahti ja periksiantamattomuus Lindholmille liikaa. Myös Lindholm itse tunnisti eläessän sen, ettei hän terveistä elämäntavoistaan huolimatta saanut kaikkia elämänsä osa-alueita aina toivomallaan hallintaan. 

– Hän puhui siitä, että sympaattinen hermosto on koko ajan hyperaktiivinen, kuinka hän ei pysty rauhoittumaan, ei lepäämään. 

Rauhaton sielu

Rauhattomuus oli kulkenut Lindholmin mukana lapsesta asti. Kotron mukaan jo Lindholmin isoäiti oli aikoinaan kysynyt nelivuotiaalta Ollilta: "Mitä etsit, rauhaton sielu?".

Kysymys jäi Lindholmin mieleen loppuiäksi. Häntä oli koskettanut, että joku näki hänen rauhattomuutensa jo aivan pienenä.

– Ihan meidän viimeisimpiä keskustelujamme on siinä kirjassa, että nyt hän osaa vasta nyt vastata siihen kysymykseen – siis melkein viisikymmentä vuotta myöhemmin. Olli vastasi kahdella sanalla: mielenrauhaa ja rakkautta, Kotro sanoo. 

– Hän sanoi, että mielenrauhaa hän ei ole vieläkään löytänyt. Sitä hän oli etsimässä.

Lue myös:

    Uusimmat