Armeijaa varoitetaan onnettomuusuhasta Hangon ampuma-alueella

Onnettomuustutkintakeskus varoittaa Puolustusvoimia onnettomuusuhasta Hangon Syndalenissa. Muutama viikko sitten varusmies kuoli ampumaharjoitusalueella pimeäammuntaharjoituksessa.

Tutkijat lavastivat onnettomuuteen johtaneen tilanteen. Siinä havaittiin, että pimeässä maalilaitteiden heijasteet ja taistelijoiden kypärien heijastimet muistuttavat toisiaan.

Maalilaitteilla tarkoitetaan teknisiä ampumamaaleja, jotka nousevat maasta pystyyn etäkäskyllä.

Maalilaitteissa käytettävä heijastava aine ei näy pimeässä ilman valonvahvistetta.

Mitä sivummalta maalilaitteita ja taistelijoita tarkastellaan, sitä enemmän heijastimet muistuttavat toisiaan, Onnettomuustutkintakeskuksesta kerrotaan.

Onnettomuustutkintakeskus ei ota kantaa, johtiko heijasteiden samankaltaisuus parikymppisen varusmiehen kuolemaan. 

Armeijan oma ohjeistus syyniin 

Pääesikunnan palvelusturvallisuusupseerin Timo Ryynäsen mukaan seuraavaksi perehdytään ilmoituksen sisältöön. Ilmoitusta myös verrataan Puolustusvoimien omaan turvallisuusohjeistukseen.

– Oikeista toimintatavoista joka tapauksessa muistutetaan, vaikka sama uhka löytyisi myös turvallisuusohjeistuksesta, Ryynänen sanoo.

Ryynänen ei muista, että Puolustusvoimat olisi saanut vastaavanlaista ilmoitusta onnettomuusuhasta aiemmin.

Tapausta tutkii Onnettomuustutkintakeskuksen lisäksi myös poliisi. Varusmiehen kuolemaa on tutkittu törkeänä kuolemantuottamuksena, mutta poliisin mukaan ketään ei epäillä tahallisesta teosta.  

Lue myös:

    Uusimmat