Arman Alizad sai nuorena tukea velhoilta ja jediritareilta elämänsä käännekohdissa: "Pakenet johonkin, mutta se voi synnyttää hyvää myöhemmin"

Tällainen suhde Arman Alizadille ja Mun maailma -sarjan nuorille muodostui 1:40
Katso videolta, mikä Arman Alizadia kosketti eniten Mun maailma -sarjan nuorissa.

Fantasiakirjallisuus on auttanut dokumentaristi Arman Alizadia elämän erilaisissa tienristeyksissä. 

Uuden Mun maailma  -sarjan ohjaaja Arman Alizad kokee, että nykyaikana nuoria ehkä kuullaan, mutta ei oikeasti pysähdytä kuuntelemaan riittävästi. Dokumentaristi on nostanut paljon keskustelunaiheita esille aikuisten asioista, mutta nyt hänelle tuli olo, että nuorten ääntä pitäisi kuulla enemmän. 

– Toinen asia on se, että olen itse kasvanut kahden kulttuurin ja maailman välissä. Sarjan nuorilla on elämässään käännekohta tai risteys, ja minulla on ollut niitä nuorena todella paljon. On ollut hetkiä, joissa olisi ollut kiva tulla kuulluksi ja nähdyksi enemmän. Olisipa ollut joku, joka olisi sanonut, ettei ole hätää, eikä mitään kiirettä. Näistä asioista ei ehkä sillä tavalla puhuta, Alizad kertoi MTV Uutisille. 

Mun maailma vie katsojan viiden 18–25-vuotiaan nuoren elämään, joka on eräänlaisessa käännekohdassa. Ohjelma alkoi 27. maaliskuuta MTV Katsomossa

Alizad on nuorena kokenut paljon epävarmuutta ja riittämättömyyden tunnetta, etsinyt ja löytänyt itsensä. 

– Alkulapsuuteni Iranissa oli ihana, mutta ollessani 7–8-vuotias tuli vallankumous ja maan tilanne muuttuu hetkessä alle vuodessa. Se lähti mielenosoituksista ja levottomuuksista, ja loppui siihen, että kaduilla oli panssariajoneuvoja, ruumiita ja verta. Sitten muutimme. Tuli uusi kulttuuri, en osannut kieltä, eikä minulla ollut kavereita. Olimme hetken aikaa Yhdysvalloissa ennen kuin tulimme Suomeen juuri, kun olin saanut kavereita, Alizad kertoi. 

Ennen kaikkea erilaiset ristiriidat ovat aiheuttaneet Alizadin omaan elämään käännekohtia. 

– Ne asiat, joita muut ovat halunneet minulta, eivät ole millään lailla olleet niitä, joita olen itse halunnut itseltäni. Se on aiheuttanut hirveitä ristiriitoja siitä, mitä yhteiskunta haluaa minusta, mitä vanhempani haluavat ja mitä luokkakaverit ajattelevat. Omat unelmat olivat jossain ihan muualla. Nämä ristiriidat ovat aiheuttaneet niitä käännekohtia: teenkö mitä sydän sanoo vai kuuntelenko ulkopuolisia viestejä, Alizad pohti. 

Tukea elämänsä risteyksissä Alizad kokee saaneensa ennen kaikkea velhoilta, lohikäärmeiltä ja jediritareilta. Tällä hän viittaa fantasiakirjallisuuteen. Sen avulla hän on päässyt todellisesta maailmasta jonnekin ihan muualle. 

– Pakenet johonkin, mutta se voi synnyttää sinulle hyvää ehkä myöhemmin. Se on myös kilpi ja turva, ja vaikuttanut siihen, miten näen asioita ja ratkaisen ongelmia ehkä eri tavalla kuin joku muu. Onko se sitten syy vai seuraus vilkkaaseen mielikuvitukseeni, Alizad pohti fantasiakirjallisuuden vaikutusta omaan elämäänsä.

– Toki vanhempani, sisko ja läheiset ovat tukeneet minua, mutta tietyllä tavalla luulen, että olen itse ymmärtänyt niitä asioita eniten, mitä olen halunnut tehdä. Lopullinen uskallus on tullut sisältä. On löytänyt ne asiat, jotka ovat isompia kuin pelot. Sillä voimalla olen mennyt kohti jotakin, mitä haluan saavuttaa, Alizad kertoi.

Tutustu Mun maailma -sarjan päähenkilöihin täällä.

Alizad kokee olevansa positiivinen ihminen, eikä muuten jaksaisi tehdä työtään dokumentaristina. Mun maailma -ohjelman päähenkilöiden kautta hän oppi kuitenkin aivan eri tason myönteisyyttä. 

– Aina, kun käsittelee mitä tahansa kipeitä aiheita, paras lähestymistapa on lapsenomainen avarakatseisuus, uteliaisuus ja ennakkoluulottomuus. Mitä vähemmän on ennakkoasenteita ja mitä uteliaampi olet, sitä lähemmäs pääset. Maailmat ovat näillä nuorilla niin erilaisia, että niissä oli todella paljon opittavaa. Jos on mikä tahansa asia, mikä mietityttää, koet sen vieraaksi tai joku ihminen, joka pelottaa, niin mene hänen kanssaan kahville. Tutustu ja mene lähelle, niin opit paljon, Alizad neuvoi. 

Katso videolta, mikä Arman Alizadia kosketti eniten Mun maailma -sarjan nuorissa. 

Katso esimakua Mun maailma -ohjelmasta täällä

Mun maailma alkaa MTV Katsomossa ke 27. maaliskuuta. Jaksoja julkaistaan kolme jaksoa viikossa keskiviikkoisin. MTV Katsomo+ -tilaajille julkaistaan ensimmäisellä viikolla kuusi jaksoa, jonka jälkeen sarjaa julkaistaan kolmen jakson viikkotahdilla keskiviikkoisin. 

Lue myös:

    Uusimmat