Arkeologi: Ajatus pimeästä keskiajasta on urbaanilegendaa

Matkaopas Keskiajan Suomeen 25:09

Arkeologi Ilari Aalto kumosi Studio55.fi-lähetyksessä ajatukset pimeästä ja kylmästä keskiajasta.

Ajatus ankaran uskonnollisen kurin värittämästä ja pimeästä keskiajasta on pitkälti urbaania legendaa, sanoo Ilari Aalto.

– Ainakin se on aika epäreilu lähestymistapa menneisyyteen. Emme voi tietenkään nykypäivän kriteereillä arvioida entisaikojen elämää. Kyllä se varmasti on ollut aika värikästä se meno talonpoikienkin parissa keskiajalla, Aalto sanoi lähetyksessä.

Vaikka keskiajalta onkin säilynyt esimerkiksi käytösoppaita, ei tämä tarkoita Aallon mielestä sitä, että kaikki olisivat noudattaneet tiukkoja ohjeita.

– Kyllä se on ollut värikkäämpää kuin mitä useimmilla on mielikuvana. Keskiajalla on tosiaan kuitenkin liikuttu paljon, on oltu kansainvälisiä. On ollut myös tosi monikielistä.

Keskiajan Suomessa kuultiinkin suomen lisäksi myös ruotsia, venäjää, hansakauppiaiden kieltä keskialasaksaa sekä yllättävän laajalti puhuttua saamea. Myös kirkonmenoista tuttu latina oli suosittu kieli etenkin oppineiden matkailijoiden keskuudessa.

Kuinka keskiajalla pukeuduttiin? Mikä oli uskonnon ja kirkon merkitys keskiaikaisen suomalaisen elämässä? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat