Mainos

Argentiinassa keskustellaan abortin laillistamisesta – taustalla hengenvaaralliset pimeät abortit

Noin 70 Argentiinan parlamentin alahuoneen kansanedustajaa julkisti tänään lakialoitteen abortin sallimiseksi maassa. Nyt julkistettu esitys sallisi abortin 14. raskausviikolle asti.

Argentiinan alahuono on keskustellut abortin laillistamisesta aiemminkin. Nyt keskustelu on saanut kuitenkin uudelleen virtaa, kun keskusta-oikeistolainen presidentti Mauricio Macri sanoi kannattajillaan parlamentissa olevan vapaat äänestämään abortista mielensä mukaan. Itse hän on sanonut vastustavansa aborttioikeuksien laajentamista.

Argentiina sallii tällä hetkellä abortin tietyissä tilanteissa, kuten jos raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta tai jos raskaus vaarantaa äidin hengen. Aborttiin tarvitaan kuitenkin näissäkin tapauksissa tuomioistuimen lupa, mikä nykytilanteen kriitikoiden mukaan hidastaa abortin saantia merkittävästi tai voi jopa estää sen kokonaan.

Lakialoite vetoaa myös nykyisellään hyvin yleisiin pimeisiin abortteihin, jotka voivat olla äidille hengenvaarallisia ja joita tekevät useimmin kaikista köyhimmät naiset. Lakialoitteen laatijoiden mukaan jopa kolmannes Argentiinassa tapahtuvista äitien kuolemista johtuu laittomista aborteista.

Abortti on syvästi mielipiteitä jakava kysymys katolilaisessa Argentiinassa. Asiantuntijat arvioivat, että lakiehdotus saattaa saada parlamentin alahuoneen hyväksynnän, mutta pysähtyä konservatiivisempaan ylähuoneeseen.

Abortit laillistettiin osittain Argentiinan naapurimaassa Chilessä viime vuonna. Chile oli ollut siihen asti harvoja maanosan maita, joissa abortti oli täysin kielletty kaikissa tilanteissa.

Lähde: Reuters​​​​​​​

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.