Mainos

Argentiinan ja Uruguayn pimentänyt valtava sähkökatko on saatu korjattua – vian aiheuttajasta ei vielä tietoa, mitään vaihtoehtoja ei suljeta pois

1:44

Argentiinan ja Uruguayn pimentänyt valtava sähkökatko on saatu korjattua, viranomaiset kertovat. 

Sähköt katkesivat aamuseitsemän jälkeen paikallista aikaa, eli noin kello 13 Suomen aikaa.

Lopeteguin mukaan vielä ei ole selvyyttä, mitä tapahtui. Hänen mukaansa mitään vaihtoehtoja ei suljeta pois, mutta kyberisku ei ole kuitenkaan ensimmäinen mahdollinen vaihtoehto.

Kyseessä oli ensimmäinen sähkökatko, joka pimensi sekä Argentiinan että Uruguayn. Argentiinassa asuu 44 miljoonaa ihmistä, Uruguayssa 3,4 miljoonaa ihmistä.

Lisäksi ilman sähköjä jäi osa Paraguaysta. Joidenkin tietojen mukaan sähkökatko olisi vaikuttanut myös osassa Chileä sekä Brasilian eteläosissa.

Brasilian eteläisimmän Rio Grande do Sul -osavaltion suurimman sähkönjakelijayhtiön RGE:n tiedottaja kuitenkin sanoo, ettei sen tiedossa ole sähkökatkoja.

Vedensaanti katkesi sekä metrot ja junat pysähtyivät

Vian vuoksi Argentiinassa muun muassa vedensaanti katkesi, junat pysähtyivät ja liikenteenohjaus vioittui.

Puoleenpäivään mennessä sähköt olivat palautuneet osaan Argentiinan pääkaupunkia Buenos Airesia, mutta metrot ja junat eivät edelleenkään kulkeneet. Julkiset sairaalat ja yksityiset klinikat toimivat varageneraattoreiden voimin.

– Ainut hankaluus ovat hissit. Meillä on ainoastaan yksi toimiva hissi, mutta kaikki muut palvelut toimivat ilman ongelmia, sanoo Fernandezin sairaalan työntekijä.

Argentiinassa katkos sattui huonoon aikaan myös sikäli, että maassa oltiin järjestämässä sunnuntaina paikallisvaalit. BBC:n mukaan Argentiinan paikallismediat näyttivät kuvia äänestäjistä, jotka käyttivät matkapuhelimiaan lamppuina äänestyspaikoilla. Joidenkin mediatietojen mukaan paikallisvaaleja jouduttiin osin siirtämään myöhempään ajankohtaan.

Osa argentiinalaisista kertoi yllättyneensä siitä, että he pystyivät käyttämään internetiä matkapuhelimillaan sunnuntaina, vaikka sähköt olivat täysin poikki.

Sähköverkko kaatui Argentiinassa

Uutistoimisto AFP:n mukaan Argentiinalla ja Uruguaylla on yhteinen sähkövoimaverkko. Argentiinan sähkövirasto ilmoitti, että molempia maita koskeneen sähkökatkoksen aiheutti sähköverkon kaatuminen Argentiinassa. Varsinainen vian syy on kuitenkin auki.

Uruguaylainen sähköyhtiö UTE ilmoitti sekin, että jättikatkoksen aiheutti vika Argentiinan osassa verkkoa. UTE:n mukaan sähköjärjestelmää palautettiin toimintaan "nollasta". 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja