Mainos

Arabimaat vaativat Israelia mukaan ydinsulkusopimukseen

Lähi-idän arabimaat vaativat New Yorkissa koolla olevassa ydinsulkusopimuksen tarkastelukonferenssissa Israelia liittymään ydinsulkusopimukseen. Egyptin edustaja huomautti eilen, että Israel on ainoa Lähi-idän maa, joka ei ole allekirjoittanut ydinsulkusopimusta.

Egyptin vaatimusta tukivat puheenvuoroissaan Iran, Saudi-Arabia ja Arabiemiirikuntien liitto. Niiden puheenvuoroissa tähdennettiin, että Israelin on saatettava ydinlaitoksensa viivytyksettä Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n valvonnan alaisiksi. Israel, Intia, Pakistan ja Kuuba ovat ainoa maat, jotka eivät ole allekirjoittaneet vuonna 1968 solmittua ja 1970 voimaan tullutta ydinsulkusopimusta.

Tiedustelulähteistä peräisin olevien tietojen mukaan Israelilla on, ainoana Lähi-idän maana, ydinaseita. Israel ei ole kiistänyt eikä vahvistanut näitä tietoja. Ydinsulkusopimuksen tarkastelukonferensseja järjestetään viiden vuoden välein. Tämänkertainen konferenssi alkoi New Yorkissa maanantaina, ja se kestää vajaan kuukauden. Siinä on määrä pohtia, kuinka ydinsulkusopimuksen tavoitteet ovat toteutuneet.

Sopimuksessa Yhdysvallat, Venäjä, Britannia, Kiina ja Ranska sitoutuvat olemaan toimittamatta ydinaseita maille, joilla niitä ei ole. Lisäksi viisi ydinasevaltaa ovat sitoutuneet ydinaseriisuntaan. Muut sopimusmaat puolestaan lupaavat olla hankkimatta ydinaseita ja ne sitoutuvat IAEA:n tarkastuksiin ydinlaitoksissaan. Vastineeksi ne saavat apua ydinteknologian rauhanomaisessa käytössä.

(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.