Arabia – suomalaisen muotoilun suunnannäyttäjä

Sisusta suomalaisittainOsa 3. Arabia

Arabian tuotteissa on kautta aikojen toteutunut ajaton kauneus, laadukkuus sekä käytännöllisyys. Vuosikymmenet ovat muokanneet astiasarjoja ajan hengen mukaisiksi. Klassikoiksi tulleiden astioiden rinnalle on tullut kauniita ja näyttäviä uusia tulokkaita.

Arabia on ollut ja on aina edelleen modernin suomalaisen muotoilun edelläkävijä. Yrityksen tuotevalikoiman muodostavat kauniit ja suositut astiasarjat sekä tyylikkäät design-lahjatuotteet. Ennen kaikkea suomalaisille kauniilla käytettäviksi ja näytettäviksi tarkoitetuilla Arabian astioilla on vahva merkityksensä. Niin nuoret kuin vanhemmatkin haluavat ostaa koteihinsa Arabian uusia ja vanhoja astioita. Niistä syödään niin arkena kuin juhlapäivänäkin.

Vahvaa muotoilua

Arabia on 130 vuoden aikana valmistanut jopa kymmeniätuhansia erilaisia tuotteita. Voidaankin sanoa, että pitkän historiansa aikana Arabia on suunnitellut ja valmistanut esineitä ja astioita käyttöön, koristeeksi, arkeen ja juhlaan, olohuoneeseen ja keittiöön – keittokomeroon, tupakeittiöön, ammattikeittiöön tai olohuonekeittiöön.

Muotoiluun on ammennettu ideoita Suomen kauniista luonnosta. Myös värimaailma on usein haettu luonnon maisemista ja vuodenaikojen vaihtuvista väriteemoista. Yksi yhtenäinen tekijä Arabian astioiden suunnittelussa on ollut arjen kauneus. Siitä on ammennettu ideoita niin kahvikuppeihin, tarjoiluastioihin kuin kodin koriste-esineisiinkin.

Arkisista astioista on haluttu luoda mielenkiintoisia, mutta yksinkertaisia käyttöesineitä. Muun muassa Kaj Franckin Kilta-astiasto, joka tuli markkinoille vuonna 1951, oli omiaan kodin eri tilanteisiin. Sen yksinkertaiset muodot ja värimaailmat takasivat astioiden yhdisteltävyyden.

Muotoilijat muotoilun takana

Kautta aikojen Arabian kauniiden ja taidokkaasti suunniteltujen esineiden takana on ollut joukko taitavia muotoilijoita. Jokainen muotoilija on tuonut Arabian tuotevalikoimaan oman lisänsä, ja valikoima on kasvanut aina vain mittavammaksi. Muun muassa Kaj Franck, Birger Kaipiainen, Heikki Orvola, Minna Immonen, Heljä Liukko-Sunström, Tove Slotte-Elevant ja monet muut suurenmoiset muotoilijat ovat jättäneet kädenjälkensä Arabian tuoteperheeseen.

Professori Heikki Orvola on toiminut Arabialla aina vuodesta 1987 lähtien. Hänen suunnittelemia astiasarjojaan ovat 24h, Illusia, Illusia punainen, Illusia valkoinen, Lumi, Carambola, Aurora, Kivi, Aika graphics, Aika white sekä Taika. Hänen muotoilulleen on tyypillistä puhdaslinjaisuus sekä loppuun asti viimeistellyt yksityiskohdat.

Uudempaa tuotantoa edustavat muun muassa Minna Immonen sekä Tove Slotte-Elevant. Minna Immosen herkissä satuaiheisissa astiasarjoissa esiintyvät nallet ja muut satuhahmot. Kuvituksissa on herkkyyttä ja lapsenomaista iloa. Tove Slotte-Elevant on tuonut iki-ihanat muumihahmot Arabian kahvikuppeihin ja lautasiin. Vuosittain ilmestyy uusia Muumi-astioita, joissa näkyy Toven taidokas kädenjälki.

Oman aikansa ilmentäjä

130 vuoteen mahtuu Arabialla pitkä ja maineikas historia. Jotta tulevaisuuskin näyttäisi yhtä valoisalta, perustettiin vuonna 2003 Arabian taideosaston yhdistys, jonka tarkoituksena on Arabian tehtaille Helsinkiin 1930-luvulla perustetun taideosaston kulttuuriperinnön ylläpitäminen ja vaaliminen. Yhdistys järjestää lukuisia koti- ja ulkomaisia näyttelyitä sekä tukee nuoria taiteilijoita vahvistaen näin kotimaista taideosaamista.

Arabia aikajanalla

  • 1873 Ruotsalainen Röstrandin keramiikkatehdas sai perustamisluvan suomalaiselle tytäryhtiölle 25.11.1873.
  • 1874 nousivat Arabian ensimmäiset tehdasrakennukset.
  • Vuonna 1885 Arabian tehtaasta muodostettiin osakeyhtiö, Arabia Aktiefabrik. Vuonna 1881 Arabian tehtaalle palkattiin tekninen johtaja, Carl Gustaf Herlitz. Ensimmäinen suomalaisesta paikkakunnasta nimensä saanut koriste oli Helsingfors-astiasto. Muita koristeita tältä vuosikymmeneltä olivat Flora, Fuxia, Svea, Landskap, Victoria sekä Feston.
  • 1890 Arabian tuotanto laajeni huomattavasti.
  • Vuonna 1893 rakennettiin muun muassa kaksi kaakelivalimoa, uusia polttouuneja sekä koristamo. Ruotsalainen taiteilija Thure Öberg ja suomalainen arkkitehti Jac Ahrenberg palkattiin kehittämään mallistoja. Malliston uusia tulokkaita olivat Speranza (1893–1912), Pomona (1893–1909) ja Sing-Fo (1893–1909).
  • 1900 Arabian oma tuotemallisto alkoi vähitellen muotoutua. Tuotantoon otettiin muun muassa omia kaakeliuuni-, maljakko-, ja astiamalleja. Arabian kokoelma palkittiin kultamitalilla Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900.
  • 1910 Röstrand myi koko osakekannan suomalaisille omistajille. Uudeksi toimitusjohtajaksi tuli Carl Gustaf Herlitz. Itsenäistyminen merkitsi Arabialle merkittävää kehityskautta.
  • Vuonna 1912 Arabia järjesti ensimmäisen muotoilukilpailun, jonka voitti Eric O. W. Ehrström.
  • 1920 Tällä vuosikymmenellä Arabian tehtaalle rakennettiin runsaasti uusia tiloja.
  • 1930Kurt Ekholm nimettiin Arabian taiteelliseksi johtajaksi vuonna 1932. Hän kokosi Arabialle taideosaston sekä vaikutti taloustavaroiden suunnitteluun ajan kansainvälisiä virtauksia noudattaen.
  • 1940 Arabian tehdasta laajettiin huomattavasti. Vuonna 1945 Kaj Frank palkattiin Arabialle kehittämään tuotesuunnittelua. Sodan jälkeinen inflaatio ja monet ajan ongelmat saattoivat Arabian vaikeuksiin.
  • Vuonna 1947 saatiin taloudellista tukea Wärtsilä-yhtymältä, jonka omistukseen tehdas siirtyi seuraavan vuoden lopussa.
  • 1948 avattiin Arabian museo.
  • 1950 Arabian tuotevalikoima uudistui. Parhaiten muutosta edusti Kaj Frankin Kilta-astiasto. Myös polttotekniikkaa uudistui, siirryttiin öljy- ja avopolttoon. Killan lisäksi uusia tuotteita olivat muun muassa AR-Heini (Kaarina Aho / Raija Uosikkinen 1957) ja Ulla Procopén Liekki-astiat (1958).
  • 1960 Kivitavara uutena materiaalina.
  • Vuonna 1969 lanseerattiin Birger Kaipiaisen Paratiisi-sarja. Uutuustuotteita olivat muun muassa Ruska, Paratiisi sekä Valencia, BK-Paratiisi, Palapeli, SN-kukkaruukut ja GB-ravintola-astiasto. Arabiaan tulivat 1960-luvulla uusina taiteilijoina Heljä Liukko-Sundström, Inkeri Leivo, Anja Jaatinen-Winquist ja Peter Winquist.
  • 1970 Suuria edistyksiä olivat uuden uunihallin automaattisten muovauslinjojen ja kahden tunneliuunin valmistuminen vuonna 1979. Arabia keskittyi ensisijaisesti kivitavaran valmistukseen. Inkeri Leivon vitivalkoinen Arctica oli ensimmäinen tunneliuuneista tullut astiasto.
  • Vuonna 1976 Raija Uosikkinen aloitti Kalevala-aiheisten vuosilautasten valmistamisen.
  • 1980 Arabian silloinen omistaja, Wärtsilä, osti Rörstrandin vuonna 1984, jolloin entisestä emoyhtiöstä tuli Arabian tytäryhtiö.
  • Vuonna 1981 Kaj Frank uudisti Kilta-sarjan Teema-nimiseksi. Arabian ensimmäinen Pro Arte -kokoelma syntyi vuonna 1988.
  • 1990 Arabia siirtyi Hackmanin omistukseen. Arabiasta tuli yksi osa Hackman-konsernin tavaramerkeistä, joita ovat muun muassa Iittala, Hackman, Nuutajärvi sekä Röstrand. Samana vuonna Arabian muotoilu palkittiin maailmalla lukuisilla palkinnoilla.
  • 2000 Arabia on ollut jo 130 vuoden ajan oman aikansa ilmentäjä. Vahvan muotoilun lisäksi tärkeää on aito kuluttajalähtöisyys. Arabia kuuluu suomen arvostetuimpien brandien joukkoon; vuonna 2006 se jakoi ykkössijan Fazerin sinisen suklaan kanssa. Vuonna 2004 Arabian museo, Iittalan ja Nuutajärven lasimuseot ja Aterinmuseon kokoelma siirtyvät Designmuseon alaisuuteen.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Arabia

Lue myös:

    Uusimmat