Mainos

Arabia eilen ja tänään

Arabian astioilla on pitkä ja maineikas historia suomalaisessa posliini- ja lasituotannossa. Arabian ensimmäiset tehdasrakennukset nousivat jo vuonna 1874. Astiamallistot ovat vaihdelleen aina tyylisuuntausten mukaisesti, mutta muutamat mallit ovat olleet aina yhtä suosittuja ja monet ovat palanneet uudelleen tuotantoon.

Arabian astioissa yhdistyvät taidokkaasti ajaton kauneus, laadukkuus sekä astioiden käytännöllisyys. Astiat soveltuvat kauniin muotoilunsa ansiosta sekä arkeen että juhlaan ja elämän tähtihetkiin. Vanhat Arabian kahvikupit on mukava kaivaa kaapista hieman erityisempiin tilanteisiin tai pitää koristeina keittiön hyllyillä. Kauniisti muotoillusta ja ajan patinaa keränneestä kahvikupista kahvikin maistuu entistä paremmalta.

Kotimaisuutta ja kaunista esteettisyyttä

Kaikki Arabian astiat on suunniteltu ennen kaikkea suomalaisille ja esteettisyyttä rakastaville ihmisille. Muotoilu sekä tuotteiden kuviointi on haettu suomalaisesta luonnosta. Noin 130 vuoden ajan astiasarjoissa on näkynyt orgaanisia muotoja sekä meille suomalaisille kovin tuttuja symboleja. Tosin hyvin pitkään kasvikunnan kuviot olivat niin sanotusti kiellettyjen listalla.

Vuodesta 1946 Kaj Franck johti Arabian tehtaan tuotesuunnittelua ja hän halusi astioiden olevan mahdollisimman pelkistettyjä niin väreiltään kuin myös kuvioinneiltaan. Tältä ajalta merkittävin astiasarja oli Kaj Franckin suunnittelema Kilta-sarja.

Kukkia, kasveja ja sieniä

Kukat, kasvit ja sienet pääsivät lopullisesti taideosaston pannasta vasta 1960-luvulla. Birger Kaupiainen, Raija Uosikkinen sekä Esteri Tomula pääsivät vihdoin omaan elementtiinsä, maalamaan astiasarjoihin kauniita kasvikunnan kuviointeja. Esteri Tomula ryhtyi kuvioimaan paitsi koriste-esineitä myös käyttötavaraa, kuten maustepurkki- ja tölkkisarjoja. Myöhemmin Esterin kuvioinnit pääsivät jopa kattiloihin, pannuihin sekä muihin emalituotteisiin.

Näitä 60-luvun kauniita astioita voi nykyisin ihailla erinäisten museoiden näyttelyissä, ja hyvin paljon astioita on myös yhden jos toisen suomalaisen kodeissa. Monikaan ei tiedä, mitä kaikkea vanhat vintit ja ullakot kätkevät. Koluamalla tilat huolellisesti lävitse saattaa löytää toinen toistaan kauniimpia vanhoja Arabian astioita.

Kupit ja lautaset keräilijöiden aarteita

Kauniisti muotoillut ja huolellisesti maalatut vanhat Arabian kahvikuppisarjat sekä muut astiat ovat monen keräilijän himoittuja aarteita. Hyviä löytöjä voi tehdä muun muassa kirpputoreilta, myyjäisistä sekä Huutonetistä. Astioiden oston kanssa on hyvä olla huolellinen, eli täytyy tietää mitä on ostamassa ja olla vakuuttunut aitoudesta.

Vanhimpien astioiden leimoja voi tarkastaa Arabian kotisivuilla. Sieltä saa myös tarpeellista tietoa astioiden iästä sekä historiasta. Joitain harvinaisempia astioita ei ole kuin muutamia kappaleita, joten kappalearvo saattaa yllättää omistajan.

Uusia tuulia

Arabia ei ole tänäkään päivänä menettänyt jalansijaansa suomalaisen muotoilun maailmassa. Arabia listataankin kotimaisten brandien kärkipäähän. Astiasarjoissa nähdään vuosi toisensa jälkeen kauniita uusia tulokkaita sekä vanhoja ikisuosikkeja.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Arabia, Wanhat Arabia-Astiat

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.