Mainos

ARA-asuntojen tulorajoilla olisi huonojakin seurauksia – "Etävanhempien asema heikkenisi"

Hallitus aikoo asettaa tulorajat valtion tukemille ARA-asunnoille. Kentällä arvioidaan, että esimerkiksi konkurssin tehneet ja etävanhemmat kärsisivät uudistuksesta.

Hallitusohjelman mukainen asetusmuutos ARA-asuntojen myöntämisen kriteereistä on parhaillaan lausuntokierroksella.

– Tulorajoilla pyritään siihen, että ARA-asunnot osoitettaisiin suurimmassa asuntotarpeessa oleville eli pienituloisille ja vähävaraisille henkilöille, kertoo hallitussihteeri Anna Saarinen Ympäristöministeriöstä.

Uutta olisi se, että kriteereissä määriteltäisiin tulorajat asunnon saajille. Luonnoksessa tuo raja on 3540 euroa kuukaudessa.

Kritiikkiä kentältä

Kentällä tulorajoihin suhtaudutaan kielteisesti.

– Asiakkailla voi olla takanaan konkurssi, tai muita elämäntilanteita, jossa luottotiedot ovat menneet. Olemme voineet katsoa, että heidän käteen jäävä tulonsa on sen verran pieni, että he tarvitsevat tämän asunnon, he eivät pysty sitä muilta markkinoilta saamaan, kertoo VAV-Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Teija Ojankoski.

VAV-Asunnot on Vantaan kaupungin omistama yhtiö, joka omistaa, hallinnoi ja rakentaa vuokra-asuntoja.

Ojankosken mukaan myös esimerkiksi korkeita elatusmaksuja maksavilla voi olla tulorajaa suuremmat bruttotulot, mutta käteen ei jää tarpeeksi rahaa hankkia asuntoa vapailta vuokramarkkinoilta.

Lausuntokierros päättyy viides marraskuuta. Asetus tulisi voimaan vuoden 2016 alusta. Uusia säädöksiä sovellettaisiin asukasvalintoihin vasta huhtikuun 2016 alusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.