Apunen: Ruotsin malli ratkaisu Suomen ongelmiin

26:58

Matti Apunen ehdottaa Studio55.fi-ohjelmassa koko Suomen poliittisen järjestelmän uusimista. Mallia tulisi ottaa Ruotsista.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajan Matti Apusen mukaan valtion velanotto heikossa taloustilanteessa ei ole pahasta, jos pystytään tekemään sellaisia pitkän aikavälin toimenpiteitä, jotka alkavat vaikuttaa suvannon jälkeen. Hallitus ei kuitenkaan ole pystynyt tekemään tarvittavia ratkaisuja.

– Valtakirja, jolla hallitus on lähtenyt liikkeelle, on liian heikko, Apunen kommentoi Studio55.fi-ohjelmassa.

Apunen uskoo, että ongelma on syvällä poliittisessa järjestelmässämme. Puolueet valmistautuvat jatkuvasti uusiin vaaleihin ja pelkäävät tehdä päätöksiä, jotka voisivat suututtaa äänestäjät. Ratkaisuksi Apunen ehdottaa vaalijärjestelmän remontoimista Ruotsin tapaan.

– Ehdotukseni on se, että puolueet ryhmittyvät blokeiksi ja esittelevät hallitusohjelmansa ennen vaaleja, jolloin äänestäjät äänestävät hallitusohjelmista, selittää Apunen.

– Kun vaalit on käyty, voittava hallitusohjelma astuu voimaan ja hallituksella on täydet valtuudet toteuttaa ilmoittamaansa politiikkaa.

Apusen mielestä yksi syy Ruotsin menestykseen ja siihen, että vienti ja teollisuus on saatu nousuun, on juuri poliittisessa järjestelmässä. Kun hallitus uskoo itseensä, se uskaltaa Apusen mukaan toteuttaa talouspoliittisia ratkaisuja.

– Jos meillä asuu naapurissa todella taitava kaveri, joka osaa tehdä monia asioita, katsotaan, mitä se tekee hyvin, ja toteutetaan parhaat osat itse, Apunen kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja