Mainos

Apulaisoikeusmies: Miksi musliminaisten pitää riisua huivi valokuvassa viranomaisille? Muslimiyhdyskunnan puheenjohtaja pitää HS:ssa tapaa loukkaavana

Turvapaikanhakijamusliminaisten on pitänyt riisua huivinsa turvapaikan rekisteröinnin valokuvauksessa, mutta onko näin pakko toimia? Asiaa pohti eduskunnan oikeusasiamiehen apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja.

Hän sanoo lausunnossaan, että ettei ole täysin voinut vakuuttua siitä, että nykyinen käytäntö, jonka perusteella naisten tulee ottaa huivi pois valokuvauksen yhteydessä, on perusteltu tai välttämätön.

– Nähdäkseni tämä käytäntö on saattanut muotoutua passikuvaohjetta tiukemmaksi ilman käytännössä ilmenevää tarvetta, sanoo Pajuoja ratkaisussaan.

Kanslia otti asian käsittelyynsä käytyään tarkastamassa Tornion turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksen joulukuun alussa vuonna 2015. Turvapaikanhakijan rekisteröinnin yhteydessä hakijalta otetaan sormenjäljet ja hänet valokuvataan. Tarkastuksen aikana nousi esiin kysymys, millä tavalla musliminaiset pitäisi valokuvata. Rekisteröinnin yhteydessä musliminaisten on pitänyt olla valokuvassa ilman huivia.

Helsingin Sanomien haastatteleman Suomen islamilaisen yhdyskunnan Rabitan puheenjohtaja Abdi-Hakim Yasin Ararse pitää käytäntöä loukkaavana ja epäkohteliaana. Hän sanoo lehdelle, että vaatimus huivin poistamisesta rikkoo ihmisen uskonnonvapautta. Ararse on sitä mieltä, että musliminaisten valokuvaus tulisi hoitaa samoin kuin passihakemuksissa, eli huivia ei tarvitse poistaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja