Apteekkien lakko alkaa huomenna

Kaikki lakon piiriin kuuluvat apteekit pysyvät auki lakosta huolimatta.

Apteekkien lakko alkaa useissa kaupungeissa maanantaiaamuna. Asia varmistui, kun neuvottelut keskeytettiin puoli yhdeksän aikoihin sunnuntai-iltana.

Lakko alkaa osassa apteekkeja muun muassa Helsingissä, Kuopiossa, Lahdessa ja Tampereella.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius jatkoi sovittelua illalla, mutta se lopetettiin noin kolmen tunnin neuvottelujen jälkeen. Sovittelijaa työllisti myös Tehyn työtaistelu. Apteekkien osalta seuraava tapaaminen sovittiin maanantaille.

Apteekkariliitto kertoi sunnuntaina, että kaikki lakon piiriin kuuluvat apteekit pysyvät auki, vaikka lakko alkaa, mutta useimmat supistavat aukioloaikojaan.

Apteekkarit vakuuttavat pyrkivänsä turvaamaan lääkkeiden häiriöttömän saatavuuden koko maassa yhdessä lakon ulkopuolella olevan henkilökuntansa kanssa. Vajaamiehityksen takia asiointiin kannattaa kuitenkin varata tavallista enemmän aikaa ja välttää ruuhka-aikoja.

Lakko laajenee tällä viikolla

Farmaseuttilakko uhkaa laajeta keskiviikkona ja edelleen perjantaina, ellei Apteekkien työantajaliiton ja Farmasialiiton neuvotteluissa päästä sopuun.

Perjantaina lakon piirissä olisi yli kolmannes 800 apteekkitoimipisteestä. Vain alle 40 niistä jouduttaisiin lakon takia sulkemaan. Kaikki suljettavat toimipisteet olisivat apteekkien pieniä sivuapteekkeja.

Lakkoon ovat menossa Suomen Farmasialiittoon kuuluvat farmaseutit ja proviisorit. Suomen Proviisoriyhdistykseen kuuluvat proviisorit ja apteekkien tekninen henkilökunta ovat töissä normaalisti.

Farmasialiitto vaatii peruspalkkaan 500 euron eli 17 prosentin korotusta.

Pääkaupunkiseudun apteekkien farmaseutit ja proviisorit poistuivat torstaina työpaikoiltaan vauhdittaakseen palkkaneuvotteluja. Perjantaina työt jatkuivat normaaliin tapaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat