Mainos

Apteekki ja kauppa ajautuivat kiistaan itsehoitolääkkeiden myynnistä – lakiluonnos ei tarjoa kaupan hyllylle juuri laastaria väkevämpää 

2:01

Itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamisesta on syntymässä kova kiista apteekkien ja kaupan välille.

Kauppiaat haluaisivat reseptivapaat peruslääkkeet omiin valikoimiinsa, mutta hyllyihin lakiluonnos ei tarjoa juuri laastaria väkevämpää. 

Myös siitä kiistellään, myydäänkö itsehoitolääkkeitä jatkossa kaupan vai apteekin palvelupisteestä.

Apteekkariliitto kannattaa itsehoitolääkkeiden hintakilpailua rajoitetusti ja ehdottaa, että apteekkien ylläpitämiä palvelupisteitä tulisi lisää muun muassa kauppakeskuksiin, asemille ja satamiin. Apteekkien ylläpitämiä palvelupisteitä on tällä hetkellä reilut sata. 

Päivittäistavarakauppa: Lakiuudistus on vesitetty

Päivittäistavarakauppa pitää lääkelain uudistusta rajusti vesitettynä, koska hintakilpailu ei kohdistuisi eniten myytyihin kipu-, flunssa- ja yskänlääkkeisiin.

Kauppa ajaa lääkelakiin mallia, jossa riittävä valikoima reseptivapaita lääkkeitä olisi kuluttajan saatavilla niin kaupan kuin apteekkienkin hyllyiltä.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtajan Kari Luodon mukaa suurin puute lääkelain valmistelussa on se, ettei se puutu apteekkien omistussääntelyyn.

– Iso juttu on se, että apteekkien pitää yhä olla henkilöyhtiöitä ja proviisorien perustamia. Missään muussa terveydenhuoltoalan yhtiössä tai lääkärikeskuksessa näin ei ole, vaan yrityksen voi perustaa kuka tahansa, kunhan hän hankkii pätevän henkilökunnan palveluja hoitamaan, Luotototeaa.

Haluaisiko kauppa hyllyihin muutakin kuin lääkevoiteita?

- Niin sanotut lääkerasvat, joita sinne on nyt esitetty, ovat kuluttajan kannalta marginaalituotteita. Ne ovat hyvä lisä, mutta kaupassa myytävän itsehoitolääkkeiden määrän pitäisi olla paljon laajempi.

Apteekit korostavat ammatillista osaamista asiakkaiden tukena, pystyykö kauppa tarjoamaan tällaista tukea?

–Kyllä kauppa pystyy tarjoamaan sitä ihan samalla tavalla kuin nykyiset verkkoapteekitkin. Se voidaan järjestää puhelinneuvonnan tai chattipalvelun avulla, Luoto vakuuttaa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja