Applen toinen perustaja tylyttää Steve Jobsia Helsingissä: Kaikki projektit floppeja, ei ymmärtänyt mitään tietokoneista – "Mutta sitten tuli hänen salassa kehittelemänsä laite..."

George Clooney, Randi Zuckerberg ja Steve Wozniak Helsingissä 2:04
MTV Uutiset vieraili tapahtumassa, jossa oli lukuisia huippupuhujia

Steve Wozniak kertoi Nordic Business Forumissa pois jakamistaan kymmenistä miljoonista dollareista ja myös Steve Jobsin epäonnistumisista.

Steve Wozniak kävi läpi lapsuutensa, Applen perustamisen, listautumisen ja monia muita asioita elämästään esiintyessään Nordic Business Forumissa Helsingissä keskiviikkoiltana. Tarina oli tuttu kaikille, jotka ovat lukeneet yhdenkin jutun Applen historiasta.

Wozniakin viesti oli kuitenkin toisaalla.

– Parhaat tuotteet syntyvät, kun haluat sellaista kovasti itse. Steve Jobs ja iPhone ovat yksi esimerkki siitä. Hän halusi puhelimen, joka toimii tavalliselle ihmiselle, ei nörteille. Elon Musk ja Tesla ovat toinen esimerkki, Wozniak kertoi.

Hän antoi esimerkin myös tuotekehittelystä, joka lähtee aivan toisista motiiveista: Applen alkuaikoina Wozniak halusi kovasti teknologiamessuille Las Vegasiin, mutta sinne päätettiin lähettää firmasta vain kolme ihmistä, eikä hän ollut siinä joukossa.

– Pääsenkö mukaan jos kehittelen lerppudisketin kahdessa viikossa, kysyin. Kyllä pääset, sanoi [Applen sijoittaja] Mike Markkula. Ja niinpä minä sitten tein sitä koko joulun ja uudenvuoden, disketti oli valmis messujen alkamisaamuna kello 6.30. Ja minä pääsin Vegasiin!

Joskus tuotteita syntyy vain siitä, että haluaa niin kovasti Vegasiin.

Ujo poika tutustui toiseen Steveen

Steve Wozniak oli Applen toinen perustaja – se tunnetumpi heistä oli Steve Jobs. Wozniak syntyi Kaliforniassa vuonna 1950. Hän oli ujo poika, joka kiinnostui jo nuorena tietokoneiden rakentelusta, kävi nörttien tietokonekerhossa ja tutustui yliopisto-dropoutina Jobsiin. He perustivat yhteisen yrityksen, Apple Computerin. Yrityksen ensimmäinen myyntiin soveltuva tietokone Apple II valmistui vuonna 1977.

Itseasiassa perustajia oli kolmaskin, mainittu pääomasijoittaja Mike Markkula, joka toimi yhtiössä myös toimitusjohtajana jonkin aikaa.

– Hän oli Applella ’se aikuinen huoneessa’. Kaikki lehdet halusivat kuitenkin kirjoittaa kahdesta nuoresta perustaja-Stevestä, Wozniak kertoo. Siksi Markkula jäi taka-alalle julkisuudessa.

Pörssiin listautuminen muutti kaiken

Wozniakista tuli miljonääri, kun Apple listautui pörssiin vuonna 1980. Hän on Apple-uransa jälkeen tehnyt paljon hyväntekeväisyys- ja vapaaehtoistyötä sekä rahoittanut ja konsultoinut aloittelevia tietotekniikkayrityksiä. Viime vuosina hän on myös kiertänyt puhumassa Nordic Business Forumin kaltaisissa tapahtumissa.

Helsingissä hän kertoi myös Applen listautumisesta.

– Me halusimme olla listautumaton yhtiö ja tehdä päätöksemme itse. Olimme kuitenkin myyneet osakkeita jo niin monille ihmisille, että ajattelimme, että yhtä hyvin voimme listautua. Tajusin, että nyt meistä tulee todella, todella rikkaita. En halunnut sitä, Wozniak muisteli.

– Usein kun ihminen rikastuu, hänen arvonsa muuttuvat ja integriteetti menee. Katselin ympärilleni. Me kolme, Steve, Mike Markkula ja minä, me olimme ’perustajia’ – entä ne tietokonekerhon kaverimme, joiden kanssa jaoimme ideoita ja sparrasimme toisiamme? Miksi he eivät ole ’perustajia'?

Näiden pohdintojen tuloksena Wozniak kertoo antaneensa kymmenien miljoonien dollarien arvosta osakkeita viidelle tietokonekerhokaverilleen, samoin 80:lle Applen silloiselle työntekijälle.

– He saattoivat ostaa talon itselleen niillä rahoilla.

– Minusta se oli oikein. Tee se mikä on oikein, älä sitä millä tulet mahdollisimman rikkaaksi.

"Steve ei osannut tehdä tietokoneita"

Wozniak jätti yhtiön ensimmäisen kerran vuonna 1981 oltuaan lento-onnettomuudessa ja palasi jatkamaan kesken jääneitä opintojaan Berkeleyn yliopistoon. Opinnot jäivät vielä uudelleenkin kesken ja Wozniak palasi Applelle 1982. Lopullisesti hän jätti yhtiön 1985.

Jobs riitautui yrityksen johdon kanssa ja lähti samana vuonna kuin Wozniak. Wozniak haluaa korjata edesmenneestä ystävästään kerrottuja legendoja. Hän korosti, että Jobs ei ollut heistä se, joka ymmärsi tietokoneiden päälle. Wozniakin suunnittelema Apple II oli yhtiön rahalähde kymmenen ensimmäisen vuoden ajan.

– Steven tietokoneprojektit olivat kaikki floppeja: Apple III, Lisa ja Macintosh. Ne kaikki epäonnistuivat. Steve ei osannut tehdä tietokoneita. Hän ei esimerkiksi tajunnut, että tietokoneessa on oltava käyttöjärjestelmä. Macintoshissa ei sellaista ollut. Paljon myöhemmin me sitten päädyimme ostamaan käyttöjärjestelmän – NeXT:ltä, Steven perustamalta yritykseltä, Wozniak kertoo. (Vaikka hän lähti yhtiöstä vuosikymmeniä sitten, hän puhuu yhä ”meistä” tarkoittaessaan Applea.)

Ja sitten tietenkin iPhone...

Kyllä Wozniak silti Jobsia kehuukin. Kun Jobs palasi surkeaa tulosta tehneelle Applelle vuonna 1997, hän kehitti ensiksi tietokoneen, johon näkee sisälle, iMacin.

– Se ei muuttanut Applen pörssikurssia mihinkään. Mutta sitten tuli hänen salassa kehittelemänsä laite, iPod. Se oli Steven Apple II. Ja sitten tietenkin iPhone.

Lue myös:

    Uusimmat