Mainos

Applen toiminta raivon kohteena – ”silottaa" vanhojen iPhone-puhelinten suorituskykyä

Vanhat iPhone-mallit tuntuvat hidastuvan heti, kun uusi malli tuodaan markkinoille. Salaliittoteorioiden mukaan Apple hidastaa puhelimia tarkoituksella, jotta käyttäjät ostaisivat uuden. Yhtiön mukaan asia on päinvastoin: suorituskyvyn hidastaminen pidentää puhelimen käyttöikää.

Apple on myöntänyt, että se ”silottaa” puhelimiensa suorituskykyä niiden akkujen vanhetessa. Yhtiö kertoo, että toiminnan tarkoituksena on pidentää puhelimen käyttöikää ja estää vanhalla akulla pyörivää puhelinta sammumasta kesken käytön.

Akun suoritustehon laskeminen tasoittaa akkua kuluttavia energiapiikkejä. Jos vanhan akun suorituskyky viedään äärimmilleen, esimerkiksi pelaamalla tai käyttämällä 3D-sovelluksia, iPhone sammuu.

"Jos Apple antaa liikaa köyttä, käyttäjät hirttäytyvät"

Paine asian paljastamiseen kasvoi iPhone-käyttäjän Reddit-palvelussa hiljattain julkaiseman kirjoituksen jälkeen. Käyttäjä kertoi huomanneensa omistamansa iPhone 6S:n hidastuneen selvästi ja akun toimivan vain 20 prosentin teholla. Puhelimen suorituskyky parani merkittävästi, kun käyttäjä vaihtoi sen akun.

Akun suorituskykyyn vaikuttaa luonnollisesti sen ikä, mutta iPhonen käyttäjiä on hämmentänyt, miksi ”vanha” malli tuntuu hidastuvan aina uuden tullessa markkinoille. Syksyllä kauppoihin on saapunut iPhoneX. 

Vaikka Apple tarjosi selityksen puhelimen suorituskyvyn heikkenemiselle, ei sitä ole pureskelematta nielty. Käyttäjät ihmettelevät, miksei yhtiö ole aiemmin avannut puhelimen hidastumisen syytä tai kertonut, milloin se tapahtuu.

– Mielestäni olisi keskustelun arvoista miettiä tasapainoilua liian vähäisen ja liiallisen tiedonannon välillä. Jos Apple niin sanotusti antaa käyttäjilleen liikaa köyttä, he hirttäytyvät siihen. Käyttäjät siis vaihtavat akkuja ja puhelimia, jotka eivät sitä vaadi, kirjoittaa Matthew Panzarino TechCrunch-sivustolla.

– Avoimuuden nimissä Applen pitäisi mielestäni ilmoittaa käyttäjille tehokkaammin ja läpinäkyvämmin, milloin heidän akkunsa alkaa suoraan vaikuttamaan puhelimen suorituskykyyn, hän jatkaa.

Akun kestoon voi vaikuttaa toiminnallaan

Puhelimen akun kestoon vaikuttaa iän lisäksi se, millaisissa olosuhteissa se joutuu puhelinta pyörittämään. Akku kärsii hyvin lämpimistä sekä kylmistä olosuhteista. Myös lataaminen ja laturi vaikuttavat akun käyttöikään.

Lisäksi hidastuvien iPhone-mallien takana saattaa olla psykologiaa: kun ihmiset tietävät uuden, nopeaksi olettamansa mallin saapuneen he kuvittelevat vanhan hidastuneen.

***

1:58

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja