Applelta raju tulosvaroitus: iPhone-myynti sakkasi loppuvuonna erityisesti Kiinassa

Apple on antanut miesmuistiin ensimmäisen tulosvaroituksensa. Applen mukaan sen liikevaihto loka-joulukuussa jäi vain noin 84 miljardiin dollariin, kun se edellisen neljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä oli ohjeistanut liikevaihdoksi 89-93 miljardia dollaria. Tuloksensa tarkemmin Apple aikoo julkistaa 29. tammikuuta.

Applen liikevaihto loka-joulukuussa laski uusien tietojen valossa merkittävästi, viitisen prosenttia, myös vuotta aiemmasta 88,3 miljardista.

”Odotettua alhaisempi iPhone-liikevaihto, pääasiassa Kiinan alueella, vastaa koko liikevaihdon jäämisestä ohjeistuksestamme sekä paljon enemmän kuin kokonaan liikevaihdon laskustamme vuotta aiempaan verrattuna. Itse asiassa, iPhonen ulkopuoliset kategoriat (palvelut, Mac, iPad, puettavat/koti/lisälaitteet) yhteenlaskettuna kasvoivat lähes 19 prosenttia vuositasolla”, kommentoi Cook.

Applen mukaan Kiinan talous on hidastunut nopeasti ja merkittävästi. Apple uskoo, että vaikutuksensa tähän on ollut kauppasodalla Yhdysvaltojen kanssa. Cook kertoo, kuinka tilanteen kehittyessä kävijämäärät Applen omissa ja jälleenmyyjäkumppanien myymälöissä Kiinassa laskivat neljänneksen edetessä. ”Ja markkinadata on osoittanut pienentymisen Kiinan alueen älypuhelinmarkkinalla olleen erityisen jyrkkää”, toteaa Cook.

Vaikka heikko myynti Kiinassa näyttäisi olevan pääsyy Applen tulosvaroitukseen, myös uusien iPhone-mallien myynti kehittyvillä markkinoilla petti Applen odotukset: iPhone-käyttäjät eivät päivittäneet uusiin malleihin niin innokkaasti kuin mitä Apple oli ajatellut. Yleisen epävarman taloustilanteen lisäksi Apple näkee tähän myös muita syitä. ”Uskomme, että on muita iPhonen menestymiseen laajasti vaikuttavia tekijöitä, mukaan lukien kuluttajien mukautuminen maailmaan, jossa operaattorit tukevat vähemmän puhelinten hintoja, Yhdysvaltojen dollarin vahvuuteen liittyvät hinnankorotukset sekä merkittävästi alennettu iPhone-akunvaihdon hinnoittelu, jota osa asiakkaista on hyödyntänyt”, toteaa Cook kirjeessään.

Alun perin noin vuosi sitten iPhone-hidastamiskohun lepyttelyn yhteydessä käynnistetty akunvaihtoale päättyi nyt vuodenvaihteessa. Uuden iPhonen ostamisen sijaan monet käyttäjät ovat voineet vaihdattaa iPhonensa akun, mikä on voinut parantaa niin akunkestoa kuin myös koettua suorituskykyä.

iPhone-myynnin heikkoudesta on kuultu useita raportteja viime viikkoina. Apple on raportoidusti leikannut suunnitelmiaan iPhone-tuotannosta.

Hieman Applen jäämiseen ohjeistuksestaan vaikutti myös sen hyvin myyneiden muiden tuotteiden saatavuusongelmat. Cook kertoo, että saatavuus rajasi Apple Watch Series 4:n ja iPad Pron myyntiä suuren osan tai koko neljänneksen ajan. Lisäksi myös AirPods-kuulokkeiden ja MacBook Airin myyntiä rajasivat saatavuusongelmat.

Huolimatta vaikeasta loppuvuodesta, pyrkii Tim Cook valamaan uskoa Applen tulevaisuuteen. Vaikka osalla markkinoista oli vaikeaa, teki Apple loppuvuonna liikevaihtoennätyksen Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa, Alankomaissa ja Koreassa. Lisäksi yleisesti vaikeuksia aiheuttaneet kehittyvät markkinat sisälsivät myös valopilkkuja, esimerkiksi Meksikossa, Puolassa, Malesiassa ja Vietnamissa syntyi liikevaihtoennätys.

”Mikä tärkeintä, olemme luottavaisia ja innoissamme tulevien tuotteidemme ja palveluidemme valikoimasta. Apple innovoi eri tavalla kuin mikään muu yhtiö, emmekä ota jalkaa pois kaasulta”, paaluttaa Cook.

Lisäksi Cook kertoi erikseen yhdestä hankkeesta, jolla Apple aikoo vastata kohtaamiinsa haasteisiin: Apple aikoo helpottaa vanhan puhelimen tuomista vaihtoon myymälöissään, uuden hankinnan rahoitusta sekä tietojen siirtoa nykyisestä uuteen puhelimeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja