Mainos

Apple kieltäytyi murtamasta iPhone-salausta FBI:n vaatimuksesta – teknologiayhtiöt tukevat päätöstä

Teknologiayhtiöt ovat ilmaisseet laajan tukensa Applelle, joka on joutunut kahnaukseen Yhdysvaltojen liittovaltion keskusrikospoliisi FBI:n kanssa, uutisoi The Guardian.

Applea on vaadittu murtamaan valmistamansa iPhone-puhelimen salaus. Yhtiö on kuitenkin kieltäytynyt auttamasta viranomaisia ja puolustautunut vetoamalla käyttäjiensä tietoturvaan.

Sekä Facebook, että Twitter ovat luvanneet ”seisoa Applen rinnalla” ja ”taistella voimakkaasti” salausten murtamista vastaan.

– Me tuomitsemme terrorismin ja uhrit saavat täyden tukemme. Ne, jotka hakevat kannatusta terrorismille tai suunnittelevat terroritekoja, eivät ole tervetulleita palveluidemme käyttäjiksi, Facebook kertoi antamassaan lausunnossa tiistaina.

– Siitä huolimatta jatkamme taistelua järjestelmiemme turvallisuutta heikentäviä vaatimuksia vastaan. Nämä vaatimukset loisivat konkretisoituessaan pelottavan ennakkotapauksen ja vaikeuttaisivat yritysten pyrkimyksiä tehdä tuotteistaan turvallisia.

Pian Facebookin ulostulon jälkeen myös Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey ilmaisi tukensa Applelle.

– Kannatamme Tim Cookia ja Applea (ja kiitos hänelle johtajuudesta), mies twiittasi.

Applen suurimman kilpailijan, Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai kirjoitti keskiviikkona olevansa huolissaan viranomaisten pyrkimyksistä murtautua teknologiayhtiöiden asiakkaiden laitteisiin.

Aiemmin myös pikaviestinyhtiö WhatsAppin toimitusjohtaja Jan Koum sekä tietovuotaja Edward Snowden kommentoivat tapausta ja ilmaisivat kannatuksensa Applen näkemyksille.

Apple: Vaatimukset salauksen murtamisesta ylimitoitettuja

Kiista iPhonen salauksen murtamisesta sai alkunsa, kun liittovaltion oikeuden tuomari määräsi Applen luomaan ohjelmistopäivityksen, joka tekisi iPhone 5C -mallin puhelimen salasanan arvaamisen helpommaksi.

FBI oli saanut haltuunsa puhelimen, joka kuului Syed Farookille, toiselle San Bernardinon ammuskeluun osallistuneista henkilöistä. Kännykän epäillään sisältävän tapauksen kannalta merkittävää todistusaineistoa.

Puhelimen tietoihin ei kuitenkaan ole päästy käsiksi, sillä laitteen avaaminen vaatii salausavaimen.

Teknologiajätti vastasi vaatimuksiin tiedotteessaan, jossa kerrotaan, että vaatimukset salauksen murtamisesta ovat ylimitoitettuja. Yhtiön mukaan puhelimeen murtautumisella voi olla kauaskantoisia, käyttäjien tietoturvaa rapauttavia vaikutuksia.

Yhtiö kertoo, että kaikki Applen hallussa olleet tiedot on luovutettu viranomaisille. FBI:n hallussa olevan puhelimen tietoihin ei voida päästä käsiksi, ilman että kaikkien iPhone-käyttäjien tietoturvaa uhattaisiin.

Applen mukaan FBI:n vaatimaa puhelimen pääsykoodin murtajaa ei voisi käyttää vain kerran, vaan Applen laitteet olisivat työkalun luomisen jälkeen avoimia tunkeutujille.

San Bernardinon vammaispalvelukeskukseen viime joulukuussa kohdistunut hyökkäys vaati 14 kuolonuhria. Myös 22 ihmistä loukkaantui ammuskelussa vakavasti. Iskusta epäilty pariskunta kuoli laukaustenvaihdossa poliisin kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.