Applen uusi iOS 11 nyt ladattavissa iPhoneille, iPadeille ja iPod toucheille

Apple on julkaissut uuden iOS 11 -käyttöjärjestelmäversionsa päivityksenä tuetuille iPhoneille, iPadeille ja iPod toucheille.

Päivitys on ladattavissa Asetukset -> Yleiset -> Ohjelmistopäivitys -valikosta.

iOS 11 sisältää lukuisia alla tarkemmin esiteltyjä uudistuksia, kuten uuden ensi kertaa muokattavissa olevan ohjauskeskuksen, täysin uuden App Storen sekä ARKitin, joka mahdollistaa sovelluskehittäjille edistyksellisten lisätyn todellisuuden sovellusten kehittämisen. Lisäksi iOS 11 uudistaa laajemmin iPadin käyttöä tuoden uudenlaisen moniajon, vedä ja pudota -toiminnon sekä useita lisätoimintoja Apple Pencil -kynälle.

iPhoneista vanhin iOS 11:n päivityksenä saava laite on iPhone 5s. iPadeista iOS 11:n saavat kaikkien iPad Pro -mallien lisäksi aiemmin tänä vuonna esitelty iPad, vanhemmat iPad Air ja Air 2 sekä iPad mini 2, 3 ja 4. iPod toucheista päivityksen saa vain uusin 6. sukupolven malli.

Uusista iPhone 8, iPhone 8 Plus ja iPhone X -malleista iOS 11 tulee löytymään jo esiasennettuna.

Merkittäviä uudistuksia iPhonessa – vielä suurempia iPadissa

  • Uusi ohjauskeskus, jota voi muokata. Ohjauskeskus saa uuden ilmeen, minkä lisäksi sitä voi ensimmäistä kertaa muokata edes osittain oman makunsa mukaisiksi. Alimpana ohjauskeskuksessa näkyviä neliömäisiä pikakuvakkeita pääsee valitsemaan Asetuksista.

  • Näyttökuvien uudet mahdollisuudet. Näyttökuvat eli kuvankaappaukset näytöstä tulevat helpommin muokattaviksi ja jaettaviksi. Heti näyttökuvan ottamisen jälkeen se näkyy näytön alakulmassa, josta pikkukuvaa painamalla pääsee muokkausnäkymään, jossa näyttökuvaan voi esimerkiksi piirtää omia merkintöjään ennen sen jakamista.
  • Täysin uusi ominaisuus Näyttötallennus on yksinkertaisesti näytön sisällön ja tapahtumien tallentaminen videoksi. Näyttötallennuksen voi käynnistää ohjauskeskuksesta.

  • Täysin uusi App Store. Sovelluskauppa kokee historiansa suurimman uudistuksen. Merkittävimpiä muutoksia kaupassa ovat pelien ja sovellusten jakautuminen täysin erillisiin osioihinsa sekä etusivun muuttuminen päivittäin päivittyväksi, uutisjanamaiseksi Tänään-sisältövirraksi.

  • ARKit tuo lisää lisätyn todellisuuden sovelluksia. iOS 11:n merkittävin uusi mahdollisuus sovelluskehittäjille on ARKit, joka helpottaa huomattavasti edistyneiden lisätyn todellisuuden sovellusten kehittämistä. Tämän myötä iPhoneille ja iPadeille tullaan lähikuukausina näkemään valtavasti uusia lisätyn todellisuuden sovelluksia, jotka lisäävät jotakin kamerakuvan päälle. Näitä voivat olla pelit, sisustustyökalut, virtuaaliset mitat tai esimerkiksi lähipaikannus- ja navigointi, joka ohjaa oikeaan paikkaan kamerakuvan päällä näkyvin ohjein. ARKit-sovelluksia tukevat tukemaan Apple A9:llä ja uudemmalla varustetut laitteet, alkaen siis iPhone 6s:stä sekä vuoden 2017 uudesta iPadista.

  • Ilmoitusnäkymä on yhtä kuin lukittu näyttö. Vanha näytön yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä esiin tuleva ilmoituskeskus korvautuu käytännössä lukittua näyttöä vastaavalla näkymällä, jonka merkittävimmät erot aiemmasta ovat kellonajan esittäminen näkyvästi sekä ilmoitusten esittäminen taustakuvan päällä harmaan vakiotaustan sijaan. Lisäksi ilmoitukset on nyt ryhmitelty viimeisimpiin ja aiempiin.
  • Monipuolisempia Live Photos -kuvia ja lisää suodattimia Kamerassa. Valokuvien yhteydessä ennen ja jälkeen hetken videota tallentavat Live Photos -kuvat muuttuvat monipuolisemmiksi uusilla silmukka-, edestakaisin- ja pitkä valotus -valinnoilla. Lisäksi pääkuvaa voi vaihtaa kuvan ottamisen jälkeen. Kamera saa myös uusia suodattimia. Kaksoiskameralla varustetuissa iPhoneissa Muotokuva-kuvaustilassa hyödynnetään jatkossa optista kuvanvakainta, kuvausvaloa sekä HDR:ää.
  • Kuvat ja videot vievät puolta vähemmän tallennustilaa. Apple ottaa käyttöön kuvissa HEIF- ja videoissa HEVC-pakkausformaatin. Molemmat laskevat tiedostokokoa jopa 50 prosentilla kuvanlaadusta tinkimättä. Koska uudet formaatit vaativat monimutkaisempaa laskentaa, rajoittuvat ne vain Applen A10:llä tai uudemmalla piirillä varustettuihin laitteisiin eli esimerkiksi iPhone 7:ään ja uudempiin
  • Uusi Tiedostot-sovellus. Uusi tiedostonhallintasovellus kokoaa yhteen paikkaan niin laitteeseen tallennetut kuin myös pilvipalveluista, kuten iCloudista, Boxista, Dropboxista, Microsoftin OneDrivesta ja Google Drivesta löytyvät tiedostot.

  • Apple Music saa kaveritoimintoja. Applen musiikkipalvelu laajenee kaveritoiminnoilla sosiaalisemmaksi: jokainen käyttäjä saa profiilin, jossa voi katsella heidän jakamiaan soittolistoja sekä albumeita ja kanavia, joita he kuuntelevat usein.
  • Siri laajenee muutamalla eri tavalla. Siri saa tuen käännösten tekemisille valituilla kielillä (mukana ei vielä suomea) ja oppii paremmaksi DJ:ksi ottaen huomioon käyttäjän mieltymykset Apple Musicissa. Lisäksi Sirin älykkyys levittyy jälleen laajemmaksi osaksi koko käyttöjärjestelmää: kirjoitettaessa Siri voi tehdä älykkäitä ehdotuksia, kuten ehdottaa tietyissä tilanteissa elokuvien nimiä tai paikkoja – kaikkea, mitä olet hiljattain katsellut, ja Safari-selaimessa Siri voi ehdottaa hakuja aiempien pohjalta ja ehdottaa tapaamisen tai lennon lisäämistä kalenteriin.
  • Älä häiritse ajettaessa. Älä häiritse -tila saa uuden ajettaessa käytettävän laajennuksen. iPhone kykenee tunnistamaan, milloin käyttäjä saattaa olla ajamassa, ja voi estää puhelut, tekstiviestit ja ilmoitukset. Tavoitteleville henkilöille voidaan lähettää automaattinen tekstiviesti.

Uudistukset eivät jää vain näihin, vaan mukana on myös paljon pienempiä muutoksia. Esimerkiksi Kamera-sovellus osaa iOS 11:ssä lukea QR-koodeja, sovellusten käyttö iMessage-viesteissä helpottuu ja Kartat saa kaistaopastustietoja sekä sisätilanavigoinnin lentokentillä ja ostoskeskuksissa valituista kohteista.

iPadilla vieläkin enemmän uudistuksia

iOS 11 on suurempi päivitys iPadeille kuin iPhoneille, koska ne saavat vielä edellä esiteltyjen uudistusten lisäksi useampia perustavaa laatua olevia muutoksia käyttöliittymäänsä.

  • Uusi Dock ja moniajo. iPadin uusi Dock on aiempaa laajempi ja mukautuu myös tilanteen mukaan. Oikeassa reunassa on kolmen sovelluksen muuttuva alue, jossa sovellusehdotukset vaihtuvat iPadia käytettäessä. Uusi viimeisimpien sovellusten näkymä esittää sovellukset pienempinä kortteina yhdessä ohjauskeskuksen valintojen kanssa. Dockiin pääsee sovelluksissa hieman alareunasta ylöspäin sormea vetämällä ja jos liikettä jatkaa, aukeaa koko viimeisten sovellusten näkymä. Näkymässä näkyvät jatkossa omina kortteinaan myös jaetulle näytölle avatut sovellusten yhdistelmät. Parhaimmillaan jatkossa iPadin näytölle saa kolme sovellusta kerralla, sillä kahden rinnakkaisen päälle voi vielä lisätä kolmannen kelluvan. Myös tapa avata useita sovelluksia rinnakkain muuttuu, ja se tapahtuu jatkossa pääasiallisesti Dockin kautta.

Vanhimmat iPadit – iPad Air 2, iPad mini 3 ja iPad mini 4 – eivät tue uutta moniajoa, mutta sisältävät kuitenkin uuden Dockin ja viimeisten sovellusten näkymän.

  • Vedä ja pudota. Monien pitkään iPadiin kaipaama mahdollisuus siirtää ja kopioida tekstiä, kuvia, linkkejä ja muuta sovelluksesta toiseen yksinkertaisesti vain vetämällä niitä näytöllä tulee vihdoin mukaan.
  • QuickType-näppäimistön pyyhkäisyt. iPadin näppäimistön käyttö nopeutuu, kun kunkin painikkeen toisen merkin saa jatkossa valittua vetämällä sormea alaspäin painikkeen päällä.

  • Apple Pencilille lisätoimintoja. Myös kynän käyttö helpottuu ja nopeutuu monin tavoin. PDF-tiedostoihin ja näyttökuviin voi tehdä pikamerkintöjä vain niitä kynällä koskettamalla. Lukitulta näytöltä pääsee suoraan tekemään pikamuistiinpanoja. Piirroksia voi tehdä Muistiinpanojen keskelle ja teksti väistyy tieltä. Muistiinpanojen uusi dokumenttiskanneri tunnistaa ja skannaa dokumentin automaattisesti, rajaa reunat ja poistaa kaikki kallistukset ja heijastukset ja mahdollistaa lisäysten tekemisen Apple Pencilillä.

Lue myös:

    Uusimmat