Apple julkaisi iOS 12:n – tällaisia uudistuksia nyt ladattavissa oleva Applen syksyn jättipäivitys tuo iPhoneen ja iPadiin

Applen tämän vuoden merkittävin käyttöjärjestelmäpäivitys iPhonelle ja iPadille, iOS 12, on nyt julkaistu.

iOS 12 on saatavilla kaikille samoille laitteille kuin iOS 11, ja päivitys keskittyy Applen mukaan erityisesti myös suorituskykyyn.

Lisäksi mukaan tulee kuitenkin paljon myös uusia ominaisuuksia ja uudistuksia. Näihin lukeutuvat muun muassa ryhmittelyllä uudistetut ilmoitukset, kehittyneemmät Animojit sekä kasvojen perusteella luodut Memojit iPhone X:llä, lisätyn todellisuuden teknisiä edistysaskeleita ja kameranäkymän kautta toimiva uusi mittaussovellus, lisää älyä Kuvat-sovellukseen sekä yksittäisten sovellusten, kuten Apple News, Pörssi ja Kirjat uudistuksia.

Merkittävä uusi kokonaisuus liittyy myös mielenrauhaan ilmoitusten paremman hallinnan ja laitteen sekä sovellusten käyttömäärästä kertovan aktiivisuusnäkymän myötä. Vanhemmat pääsevät myös rajoittamaan lastensa laitteen ja eri sovellusten käyttöä omista laitteistaan.

Alun perin kesäkuussa iOS 12:n osaksi esitellyistä uusista toiminnoista jopa 32 osallistujan FaceTime-ryhmävideo- ja äänipuhelut Apple kertoi jo aiemmin siirtävänsä vasta myöhemmin syksyn aikana tulevaan iOS 12:n päivitysversioon. Lisäksi myöhemmin tulevista uudistuksista Apple on kertonut jo joukosta uusia emojeja.

iPhoneista vanhin iOS 12:n päivityksenä saava laite on iPhone 5s. iPadeista iOS 12:n saavat kaikkien iPad Pro -mallien lisäksi viime ja tänä vuonna esitellyt iPadit, vanhemmat iPad Air ja Air 2 sekä iPad mini 2, 3 ja 4. iPod toucheista päivityksen saa vain uusin 6. sukupolven malli. Alla kuvassa on listattu kaikki iOS 12:n päivityksenä saavat laitteet. Lisäksi esiasennettuna iOS 12 tulee tietenkin löytymään syksyn iPhone-uutuuksista iPhone XR:stä, iPhone XS:stä sekä iPhone XS Maxista.

Päivityksen hakeminen onnistuu Asetukset -> Yleiset -> Ohjelmistopäivitys -valikon kautta.

iOS 12:n lisäksi Apple julkaisi tänään myös watchOS 5:n Apple Watchille, tvOS 12:n Apple TV:lle sekä merkittävän päivityksen myös HomePod-kaiuttimeensa.

Alla on käyty läpi iOS 12:n tuomia uudistuksia.

Parempi suorituskyky

iOS 12 tuo lisää nopeutta jokapäiväiseen käyttöön. Vanhemmillakin laitteilla sovellukset käynnistyvät jopa 40 prosenttia nopeammin ja tuplasti nopeammin raskaassa rasituksessa, näppäimistö tulee esiin jopa 50 prosenttia ja kamera avautuu jopa 70 prosenttia nopeammin. Myös muut toiminnot nopeutuvat. Edellä mainitut Applen mittaukset nopeusmuutoksista on suoritettu iPhone 6 Plussalla.

Myös animaatiot ovat iOS 12:ssa sulavampia, mikä osaltaan vaikuttaa kokemukseen sutjakammin toimivasta järjestelmästä.

Ruutuaika: Mielenrauhaa ja vanhemmille rajoitusmahdollisuuksia

Apple uudistaa muutamalla eri tavalla käyttöjärjestelmää rajoittamaan tietotulvaa ja viestimään käytön määrästä.

Älä häiritse -tilan voi iOS 12:ssa kytkeä päälle valituksi ajaksi, kunnes nykyisestä sijainnista poistutaan tai tietyn tapahtuman päättymiseen asti. Uutta on myös ”älä häiritse nukkumaan mennessä”, joka himmentää ja tyhjentää näytön ilmoituksista illalla, kunnes aamulla ne erikseen valitaan näkyviin.

Ilmoituksiin tulee myös muutoksia. Jatkossa suoraan ilmoituksesta pääsee kytkemään ne sovelluksen osalta pois käytöstä tai valitsemaan hiljaisen toimituksen ilman tarvetta vierailla Asetukset-valikossa. Uutta ovat myös ryhmitellyt ilmoitukset – aiemmin jokainen ilmoitus on näkynyt iOS-laitteissa erillisenä, mutta jatkossa niitä ryhmitellään niin sovellus- kuin keskustelukohtaisesti, kuten Androidissa on ollut tapana jo pitkään.

Asetuksiin iOS 12 tuo uuden laitteen käytöstä kertovan Ruutuaika-aktiivisuusraportin, joka kertoo laitteen ja sovellusten käyttöajoista. Päivittäiset ja viikottaiset aktiivisuusraportit kertovat sovellusten käyttömäärän lisäksi vastaanotettujen ilmoitusten määrästä sekä iPhonen nosto- ja lukituksen avauskerroista. Lisäksi mahdollista on asettaa eri sovelluksille muistutus, joka kertoo kun sovellusta on käyttänyt tietyn ajan.

Vanhemmille iOS 12 tuo Apple ID:n perhejaon kautta mahdollisuuden asettaa rajoja ja estoja lasten laitteiden sovellusten käytölle. Käyttöaikarajoituksia voi asettaa niin sovellusryhmä- kuin sovelluskohtaisesti.

Viestit: lisää Animojeja ja uusi Memoji, kameraan efektejä

Viime vuonna iPhone X:ssä alun perin esitellyt animoidut Animoji-emojit saavat neljä uutta vaihtoehtoa (T. rex, haamu, koala ja tiikeri), minkä lisäksi niiden jatkoksi tarjolle tullee uusi Memoji, eli itse luotava emojihahmo. Oman Memojin voi luoda ja sen ulkoasua muokata Viestit-sovelluksessa.

Uutta Animojeissa on myös kielen näyttämisen ja silmäniskujen mukaantulo animointiin. Lisäksi Animoji-leikkeet voivat nyt olla pidempiä, jopa 30 sekuntia mitaltaan.

Viestit-sovellus saa myös uusia kameraefektejä, esimerkiksi omalla Memojilla tai Animojilla voi korvata kameran kuvasta kasvot tai lisätä mukaan muita tarroja, tekstejä tai koko kuvan kattavia tyyliefektejä.

Kuvat-sovellukseen lisää älyä ja uusi Sinulle-näkymä

Kuvat-sovelluksen haku kehittyy iOS 12:ssa paremmaksi. Haku ehdottaa jatkossa esimerkiksi ihmisiä, paikkoja ja kategorioita jo ennen hakua. Haussa voi jatkossa käyttää useiden hakutermien yhdistelmiä. Haku osaa myös etsiä suuresta määrästä erilaisia tapahtumia.

Kuvat saa myös uuden Sinulle -näkymän, joka yhdistää käyttöjärjestelmän älykkäästi luomat Muistot-yhteenvedot, nostot esimerkiksi vuoden takaa, muut ehdotukset ja jaetut iCloud-albumit yhteen paikkaan. Uutena ominaisuutena Kuvat-sovellus osaa iOS 12:ssa myös ehdottaa kuvia jaettaviksi tietyille henkilöille, jotka kuvissa esiintyvät, sekä ehdottaa jaettavaksi takaisin kuvia samasta tilaisuudesta, josta on itse vastaanottanut kuvia joltakin muulta.

Hieman parannusta iOS 12 tuo myös kameraan. Muotokuva-tilassa eri valaistusefektien toimintaa on parannettu ja Kamera-sovellus korostaa QR-koodit näkymässä helpottaen niiden skannaamista.

Lisätty todellisuus: ARKit 2.0 ja mittaussovellus

iOS 12 vie eteenpäin lisättyä todellisuutta ARKit 2.0 -alustalla ja muilla edistysaskeleilla.

ARKit parantaa kasvojen seurantaa, tekee kamerakuvan päälle sijoitettujen virtuaalisten objektien renderöinnistä realistisempaa, tukee 3D-objektien tunnistusta sekä pysyviä ja jaettuja kokemuksia. Viimeksi mainitut tarkoittavat, että lisätyn todellisuuden objektit pysyvät kameranäkymässä siinä mihin ne on aiemmin asetettu ja lisäksi samaa näkymää voi tarkastella usea käyttäjä omilla eri laitteillaan.

Apple on myös kehittänyt uuden lisätyn todellisuuden skenaarioformaatin, USDZ:n, joka tulee helpottamaan jatkossa lisätyn todellisuuden sovellusten ja objektien kehittämistä. Uutta formaattia tulevat tukemaan muun muassa Adobe, Autodesk, Sketchfab, ptc ja Quixel. USDZ mahdollistaa 3D-mallien luomisen esimerkiksi esineistä, ja niiden sijoittamisen kameran kautta tosimaailmaan.

Lisäksi iOS 12 sisältää täysin uuden Mittanauha-mittaussovelluksen. Applen esiteltyä viime vuonna ARKitin lisätyn todellisuuden sovellusten kehittämiseksi, olivat mittaustyökalut yksi ensimmäisiä merkittäviä sovellusryhmiä. Nyt Apple on luonut oman mittaustyökalunsa. Applen sovelluksella voi helposti mitata kameranäkymän kautta erilaisia tosimaailman esineitä ja tavaroita.

Älykkäämpi Siri ja Oikotiet-sovellus

Applen älykäs avustaja Siri saa iOS 12:ssa uuden mahdollisuuden lisätä itse omia toimintoja eri sovelluksille. Sovelluskehittäjät voivat tuoda sovelluksiinsa tällaisen ”lisää Siriin” -napin.

Lisäksi toisena uudistuksena mukaan tulevat Siri-ehdotukset. Siri osaa ehdottaa lukitusnäkymässä tiettyjen asioiden tekemistä, jos niitä tekee usein – esimerkkinä tästä Applen tilaisuudessa on mainittu kahvin tilaus ja maksu sovelluksella.

Tarjolle on tulossa myös täysin uusi Oikotiet-sovellus, jolla voi itse luoda älykkäitä yhdistettyjä toimintoja, jotka aktivoituvat eri pyynnöillä – esimerkiksi ”menossa kotiin”, joka käynnistää automaattisesti radion, aloittaa navigoinnin ja kertoo jäljellä olevan matka-ajan ja säätää kodin älylaitteita sopivalla tavalla valmiiksi. Tarjolla on myös valmiiksi luotuja eri toimintoja yhdistäviä oikoteitä.

Siri-käännökset laajentuvat myös 40 uudelle kieliparille, minkä lisäksi Siri osaa jatkossa etsiä kuvista luotuja Muistoja sekä salasanoja.

Uudet eleohjaustoiminnot iPadilla

iOS 12 iPadille sisältää päivitetyt eleet. Kotinäkymään pääsee iOS 12:ssa pyyhkäisemällä näytön alareunan Dockia missä tahansa näkymässä. Lisäksi siirtyminen pika-asetuksia sisältävään ohjauskeskukseen käy oikeasta yläkulmasta alaspäin pyyhkäisemällä. Käytännössä uudet eleet vastaavat iPhone X:ssä nähtyä.

Muita pienempiä uudistuksia

 • Safari-selaimen uudet estot. Safari-selain estää iOS 12:ssa verkkosivuilla olevia jakopainikkeita ja kommenttiwidgettejä seuraamasta verkkopalvelujen käyttöä. Safari myös estää mainostajia keräämästä laitteen yksilöiviä ominaisuuksia, jotta mainostajat eivät pysty tunnistamaan laitetta ja kohdistamaan sen perusteella mainoksia.
 • Safari-selaimessa automaattisesti luodut vahvat salasanat. Ainutlaatuiset ja monimutkaiset salasanat luodaan automaattisesti ja tallennetaan Safariin ja sovelluksiin
 • Automaattinen täyttö turvakoodeille. Kertakäyttöiset tekstiviestisalasanat näkyvät automaattisesti automaattisen täytön ehdotuksina.
 • Kirjat-sovellus (aiemmin iBooks) uudistetulla käyttöliittymällä.
 • Pörssi-sovelluksen uudistettu käyttöliittymä sekä ensi kertaa julkaisu myös iPadilla.
 • Sanelin-sovellus ensi kertaa myös iPadilla. Lisäksi uutta iCloud-synkronointi.
 • CarPlay-autonäkymä saa tuen kolmansien osapuolten navigointisovelluksille, kuten Google Mapsille.
 • Enemmän tietoa akusta. Asetusten akunkäyttökaavio näyttää nyt viimeisen 24 tunnin tai 10 päivän käytön.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja